Wat is adrenaline?

Wat is het hormoon adrenaline

Deel dit bericht op:

Wat is het hormoon adrenaline

Wat is adrenaline?

Je hebt er vast wel eens van gehoord. Het stresshormoon en neurotransmitter adrenaline. Wat is adrenaline eigenlijk en welke effect heeft adrenaline op ons lichaam? We leggen het je uit in deze blog. 

Hoe werkt adrenaline?

Adrenaline is een neurotransmitter en stresshormoon dat in de bijnieren wordt aangemaakt. De aanmaak van adrenaline verandert de toevoer van het bloed in het lichaam. Wat er dan gebeurt is dat er meer bloed naar het hart en de spieren gaat en minder naar de huid en ingewanden. Het effect van adrenaline is dat het lichaam een snellere en hogere bloeddruk veroorzaakt. De energievoorraad die het lichaam in de spieren en lever heeft opgeslagen in de vorm van glycogeen, komen bij een stijging van het adrenalinegehalte vrij. Daardoor gaat het glucosegehalte in het bloed sterk omhoog. Het zenuwstelsel gaat hardwerken werken en de bronchiën in de longen verwijden. Doordat de bronchiën verwijderen kan er meer zuurstof worden ingeademd.

Bij een levensbedreigende situatie, komt er een grote hoeveelheid adrenaline vrij. Misschien heb je er wel eens wat van gehoord: het Fight or Flight system. Je lichaam en geest wordt dan alerter. Daardoor zal je sneller en scherper in staat raken om te reageren. Vaak gaat dit samen met angst en woede. De adrenalineproductie kan verhoogd worden door fysieke inspanning, honger, kou, dorst, pijn, hitte en andere zaken die de balans in het lichaam kunnen verstoren.

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.