Waarom zijn vetten belangrijk?

Waarom zijn de vetten belangrijk

Deel dit bericht op:

Waarom zijn de vetten belangrijk

Waarom zijn vetten belangrijk?

Vetten zijn een andere essentiële voedingsstof, daarom bespreken we deze blog direct na onze laatste blog over de eiwitten – je kan er namelijk niet zonder. In deze blog lees je waarom vetten belangrijk zijn.

Technisch gezien zou je de rest van je leven gewoon eiwitten en vetten kunnen eten. Daarom is het ketogeen dieet de laatste tijd zo populair geworden. Maar naar mijn eerlijke mening is ‘goed’ leven niet goed genoeg en ik weet dat ik met een balans van alle macronutriënten kan gedijen. Dat is geen klop op keto-diëten, sommige mensen functioneren er veel beter op, maar vanuit mijn ervaring en kennis werkt de meerderheid van de mensen beter aan een balans van alle drie de macro’s. Dus waarom zijn vetten zo belangrijk?

1 gram aan vet bevat 9 kilocalorieën.
Dus als je iets eet dat 20 gram aan vetten bevatten, dan is dat al gauw 180 kilocalorieën.

Hierom zijn vetten enorm belangrijk

Vet is cruciaal voor de hormonale gezondheid. Dat is één van de grootste en meest erkende redenen om voldoende goede vetten te consumeren. Daarom is het een essentiële voedingsstof waar wij als mens er niet mee zonder kunnen.

Vet is de basis voor het zenuwstelsel en het axon, dat een belangrijk onderdeel is van de zenuw die elektrische signalen van de hersenen door het hele lichaam stuurt om alle functies op gang te brengen, bestaat voor 80% uit lipiden (vetten). Dit betekent dat we voor volledige neurologische mogelijkheden en optimalisatie voldoende vetten in onze voeding nodig hebben. Dit is naar mijn mening het meest onderschatte voordeel van vetten. Als we kijken naar het opbouwen van kracht in elke beweging, is het 80-90% neurologisch en zonder een centrale zenuwstelsel is kracht gewoon geen optie.

Vetten als energiebron

Vet is een secundaire energiebron. Als we kijken naar activiteiten met een lage intensiteit, dingen zoals wandelen of andere langzame fysieke bewegingen, en zelfs dagelijkse activiteiten, dingen zoals bureauwerk en bewegen in huis, dan is vet onze brandstofbron. Deze energiebron is niet de meest ideale bron voor snelle energie. Echter is het wel een geweldige energiebron voor de dagelijkse bezigheden. Daardoor zal het lichaam op de dag minder glycogeen en glucose als energiebron hoeven te gebruiken. Begrijp wel dat het lichaam nooit specifiek van één energiebron gebruik van maakt. Als jij opeens in je achtertuin een aantal sprintjes gaat trekken, dan wisselt het lichaam tussen meerdere energiebronnen. Dan zal dus ook glucose en glycogeen voorraden gebruikt worden als energiebron.

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.