Waarom zijn eiwitten belangrijk

Waarom zijn de eiwitten zo belangrijk

Deel dit bericht op:

Waarom zijn de eiwitten zo belangrijk

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Laten we het kort en krachtig hebben over de eiwitten. Veel besproken en vaak ook enorm verkeerd begrepen. Door gymrats wordt het veel te veel geconsumeerd en door de algemene Nederlandse bevolking juist te weinig. Het is een onderwerp waar we wekelijks vragen over krijgen via onze socials, zoals Instagram, Facebook en TikTok. Het is een van de vele interessante onderwerpen om erover te discussiëren. In deze blog lees je wat eiwitten zijn en waarom ze zo belangrijk zijn om effectief en snel vet te verliezen. 

Eiwitten, eiwitten en nog meer eiwitten!

Eiwit is een macronutriënt dat 4 calorieën per gram bevat. Dat houdt dus in dat als je 100 gram aan eiwitten consumeert je 400 calorieën binnenkrijgt. Eiwit is een essentiële voedingsstof. Wij mensen kunnen niet overleven zonder eiwitten dagelijks te consumeren. Dit is één van de vele redenen waarom het zo veel wordt verheerlijkt. Het is ook wel terecht. Toch brengt het ook nadelen met zich mee, want mensen hebben makkelijker de neiging om te zeggen dat het probleem ligt aan te weinig eiwitten te eten. Vandaar zijn er zo veel eiwit supplementen op de markt. Suppletie is pas het laatste waar je aan zal moeten denken om voldoende eiwitten te nuttigen. Eiwitten zitten in dierlijke en plantaardige producten, zoals noten en peulvruchten. Meer eiwitten gaat je niet sneller af laten vallen of spieren laten opbouwen. Het lichaam kan een beperkt aantal eiwitten opnemen, waardoor de rest van de eiwitten opgeslagen zal worden als vetreserves. Het is daarom belangrijk om voldoende eiwitten te consumeren dat nodig is voor jou lichaam en niet direct meer eiwitten te consumeren.

Vergeet de eiwitshake.
Een eiwitrijk ontbijt om af te vallen en af te slanken vind je hier.

Eiwitten heeft iedereen nodig

Eiwit is ongetwijfeld de belangrijkste macronutriënt die er is. De reden is simpel; het is een essentiële voedingsstof, wat betekent dat je letterlijk niet kunt overleven zonder het te consumeren. Eiwit is wat ons helpt weefsel op te te herstellen, op te bouwen en systemen in het lichaam draaiende te houden. Dat geldt zowel voor het spier- en skeletstelsel tot aan het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Bijna elke functie van het lichaam heeft op zijn minst wat eiwitten nodig om effectief te kunnen functioneren, te beheren en te blijven werken. We hebben eiwitten nodig voor diverse enzymen in ons lichaam, huid en haargroei. Ook zijn eiwitten onmisbaar bij het reguleren van veel hormonen, zoals voor je metabolisme, adrenaline, testosteron en groeihormoon.

Afvallen met eiwitten

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom afvallen met eiwitten je sneller, effectief en langdurige resultaten zal opleveren.

  • Eiwit bouwt spierweefsel opnieuw op waardoor je kan herstellen. Na optimaal herstel kan je weer hard trainen en meer stapsgewijs meer spieren opbouwen. Hoe meer spieren je ontwikkelt, hoe meer en sneller je vet van je lichaam zal verbranden.
  • Eiwit heeft een zeer hoge TEF (Thermisch Effect van Voeding). Dat betekent dat er meer calorieën nodig zijn om het te verteren. Je verbrandt eigenlijk al calorieën door eiwitten te verteren. Dat komt omdat het moeilijker af te breken en te gebruiken is dan andere voedingsstoffen. Het is daarom slim om een ​​hoog percentage van de calorieën uit eiwitten te halen.
  • Eiwitten zijn moeilijk op te slaan als lichaamsvet. Er is wel duidelijk een bovengrens, want je kunt niet alleen maar meer en meer blijven consumeren. Dat zal namelijk tot problemen gaan leiden in je darmen en mogelijk andere organen van het lichaam. Maar we weten wel dat het nodig is om een ​​groter percentage calorieën uit eiwitten te halen (20-30%).
  • Eiwit is de meest verzadigende voedingsstof die je kan consumeren. Met andere woorden. Je blijft langer vol zitten als je het consumeert. Als we je tijdens een dieet vol en tevreden kunnen houden, wordt het volhouden en consistent blijven veel gemakkelijker voor je.

Je zal nu vast beter begrijpen waarom je eiwitten de prioriteit wilt geven wanneer je van plan bent om je lichaamssamenstelling te veranderen. Of dat nu is voor minder vet, meer spieren, betere prestaties of al het bovenstaande, eiwitten zijn belangrijk voor je om te consumeren.

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.