Waarom koolhydraten belangrijk zijn

Waarom zijn de koolhydraten belangrijk

Deel dit bericht op:

Waarom zijn de koolhydraten belangrijk

Waarom zijn koolhydraten belangrijk?

In de voorgaande blogs hebben we besproken hoe belangrijk eiwitten zijn en we hebben uiteengezet hoe cruciaal vetten zijn. Waarom hebben we koolhydraten nodig vraag je je dan misschien af en hebben we ze überhaupt wel nodig met de opkomst van de nieuwste koolhydraat arme diëten? Eten we ze dan alleen omdat het lekker is? Het antwoord daarop is nee. Hoewel die verklaring veel waarheid bevat voor veel van de mensen die dit nu lezen, is dat niet waarom we koolhydraten in onze voeding zouden moeten consumeren. In deze blog leggen we je uit waarom koolhydraten belangrijk voor je zijn, wanneer je ze nodig hebt en waarom je er juist wel voldoende van zal moeten eten.

Hierom zijn koolhydraten goed voor je

Koolhydraten zijn goed voor je omdat het balans creëert en ons in staat stelt te gedijen. Elke macronutriënt brengt meerdere voordelen en ook nadelen met zich mee. Ze dragen allemaal bij aan het feit dat we een veel hoger niveau kunnen leven. Daarom denk is het belangrijk om geen van de macro’s te verwaarlozen. Hieronder zijn een aantal specifieke voorbeelden waarbij koolhydraten ons juist helpen

  • Presteren. Koolhydraten zijn technisch gezien niet nodig om te overleven en dagelijkse taken en activiteiten uit te voeren. Als het gaat om activiteiten met een hogere intensiteit dan zijn koolhydraten de primaire bron van energie voor ons lichaam.
  • Snelle en efficiënt energie leveren. ATP is een belangrijk onderdeel van anaerobe training. Dat is een belangrijk onderdeel om sterker te worden en spieren op te bouwen. Koolhydraten zijn daarbij onmisbaar.
  • Opbouw van spieren. Onderzoek is beperkt, maar er zijn ook aanwijzingen dat de combinatie van eiwitten en koolhydraten een positieve invloed heeft op de spiereiwitsynthese. Spiereiwitsynthese is het anabole signaal dat ons lichaam maakt wanneer we eiwitten als voedingsstof binnenkrijgen of wanneer we deelnemen aan krachttraining. Dit is een belangrijke speler in het spel van spieropbouw.

Wanneer je met krachttraining het resultaat maximaal wilt stimuleren,
zijn koolhydraten noodzakelijk. Peulvruchten zijn gezonde vezelrijke voorbeelden.

  • Herstel is een andere belangrijke reden en hoewel eiwit hiervoor de belangrijkste bron is, helpen koolhydraten om spierglycogeen aan te vullen voor toekomstige prestaties.
  • Hormonale gezondheid.  De grootste regulerende factor om de hormonale gezondheid hoog te houden, is ervoor te zorgen dat je niet te lang een ernstig calorietekort hebt. Dus alle macro nutriënten zijn belangrijk!
  • Koolhydraten zijn praktisch overal. Hoe gek dat ook is, het is ook een beetje waar. Vaak als we kijken naar sociale instellingen of eten met vrienden / familie, zijn koolhydraten inbegrepen. Dus als we ze volledig verwijderen, wordt het normale leven alleen maar moeilijker. Een uitgebalanceerd dieet met koolhydraten erin, geeft ons meer vrijheid en flexibiliteit. Dat zal leiden tot meer successen met een gezonde voedingspatroon.

1 gram koolhydraten bevat 4 kilocalorieën.
Dus wanneer een gebak 50 gram koolhydraten bevat, zijn dat al gauw 200 kilocalorieën.

Kom jij verder of stagneer je?

Je prestaties in de praktijk zijn de belangrijkste factoren die zullen leiden tot het kunnen verliezen van vet of ontwikkelen van spieren. Voeding is verreweg de grootste drijfveer voor vetverlies. Als je je er niet op concentreert, zal je niet ver komen Echter als je niet intensief aan krachttraining doet, dan zal je op de lange termijn geen lichaam creëren waar je echt trots op kunt zijn. Waarom? Simpel, voedsel alleen stimuleert namelijk de spiergroei niet in voldoende mate. Maar voeding én krachttraining wel. Dat betekent dat we krachttraining niet alleen nodig hebben om spiermassa te ontwikkelen, maar ook om later sneller en gemakkelijker vet te kunnen verliezen.

Beter presteren door koolhydraten

Wanneer je voldoende kwalitatieve koolhydraten in je voedingspatroon hanteert kan je intensiever trainen en beter presteren. Dit zal vervolgens bijdragen aan:

  1. Meer spieren opbouwen/behouden,
  2. Hormonale productie verhogen,
  3. Sneller en meer vet verbranden en
  4. Meer calorieën per training verbranden, omdat we simpelweg meer energie hebt!

Daarom is de term “Eet minder, beweeg meer” logisch vanuit wetenschappelijk en theoretisch oogpunt. Want ja, minder calorieën erin en meer calorieën eruit betekent dat je gewicht zal kwijtraken. Echter zal gewicht niet het hoofddoel moeten zijn, maar meer spieren ontwikkelen, want na een bepaalde tijd zal je lichaam zich aanpassen en efficiënter worden. Dat zal leiden tot minder calorieverbruik. Dit is de metabole en/of thermogene adaptatietheorie.

Eet meer, train meer

Ons beste advies aan jou, de persoon die leest en zoveel mogelijk lichaamsvet wil versnipperen, is om echt aandacht te besteden aan het periodiseringsgedeelte van je trainingen. Immers zo zal je snel en effectief vet kunnen verliezen. Wanneer je prestaties in de praktijk met je trainingen toenemen en je sterker wordt, dan bouw je spiermassa op.  Door aan krachttraining te doen, hierin sterker te worden en meer gezonde kwalitatieve voeding te nuttigen zal je adaptieve thermogenese kunnen voorkomen. In plaats van jezelf constant te concentreren op ” Eet minder, beweeg meer “, geven wij vanuit Optimaal Leefstijl Doetinchem je mee om dat idee te veranderen naar: “Eet meer, train meer.”.

Op die manier bloeit alles in je voordeel. Hoewel het misschien wat langer zal duren voordat vet verliest en gewicht omlaag brengt, zullen de resultaten je veel langer aanhouden en prominenter zijn.

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.