Waarom is gripkracht belangrijk?

Waarom is gripkracht belangrijk

Deel dit bericht op:

Waarom is gripkracht belangrijk

Waarom is gripkracht belangrijk?

Grip kracht is enorm belangrijk om bij jouw trainingsprogramma te implementeren. Verschillende studies waarbij onderzoek is gedaan naar de grip kracht suggereren dat millennials aanzienlijk zwakkere handgrepen hebben dan jongeren van 30 jaar geleden. In deze blog lees je wat je grip- en knijpkracht zegt over je algehele gezondheid en waarom je aandacht zal moeten geven aan het trainen en ontwikkelen ervan.

Gripkracht- en knijpkracht

Gripkracht is een combinatie van knijpkracht en sterke onderarmen. Met verschillende sporten en oefeningen kan grip kracht de bepalende factor zijn dat je niet of wel optimaal prestatie levert. Bij boksen kan gripkracht je net een krachtigere stoot geven of bij boulderen gaat het net wat makkelijker om voort te bewegen van de ene naar de andere kleur. Bij fitnessen wordt het uitvoeren van de compound oefeningen, zoals de deadlift en bankdrukken, net wat makkelijker als jouw gripkracht goed ontwikkelt is.

De verklaring voor zwakkere handgrepen heeft veel te maken met onze bewegingsgedrag vanaf de jeugd en een sedentair leefstijl. De jongere generatie van nu besteedt veel meer tijd binnenshuis. In plaats van buiten te spelen, klimmen en bewegen zitten ze vaak thuis met elektronica te spelen. Een telefoon vasthouden vereist minder grijpkracht dan in bomen klimmen of andere activiteiten waarbij de gripkracht wordt uitgedaagd. We kunnen er misschien om lachen, maar uiteindelijk heeft dit op lange termijn ernstige gevolgen voor de komende generaties.

Levensverwachting

Het grote probleem van het hebben van een zwakke grip- en knijpkracht is, dat het veel zegt over algehele fysieke kracht. Gripkracht is letterlijk gekoppeld aan de levensverwachting en is een betrouwbaardere voorspeller dan bijvoorbeeld bloeddruk.⁠ Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat een krachtige grip ook correleert met een lange levensduur. Onderzoekers zeggen dat gripkracht jouw algehele kracht en gezondheid kan voorspellen, evenals jouw risico op hart- en vaatziekten. Hoe sterker je gripkracht is naarmate je ouder wordt, hoe groter de kans is dat je ziekten zoals kanker overleeft. Over het algemeen worden oudere patiënten met een sterkere gripkracht aanzienlijk sneller uit het ziekenhuis ontslagen dan mensen met een zwakkere gripkracht.⁠

Om een ​​samenvatting te geven. Je gripkracht is een indicator voor de algehele status van je gezondheid, vitaliteit en mortaliteit. Pas dus gripkracht trainingen in jouw trainingsprogramma toe. Voornamelijk als je met kinderen werkt. Laat ze klimmen, houd meerdere vormen vast en zorg dat de Iphone’s, Ipad’s en Galaxy’s uitstaan.

Optimale resultaten met persoonlijke training & coaching

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal training bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Uiterst gedreven staan onze personal trainers voor je klaar om jou verder te helpen. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal training? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.