Hoe kan ik beter slapen?

Tips om beter te slapen

Deel dit bericht op:

Tips om beter te slapen

Hoe kan ik beter slapen?

Beter slapen is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig heeft de wetenschap het antwoord hoe dat beter kan doen. Een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Over het algemeen slapen Nederlands lang genoeg, maar zijn we geen goede slapers. Het slapen kan kort of slecht zijn wat effect heeft op het ontwikkelen van onze hersenen. Ook jongeren slapen vaak te kort en slecht. Beter slapen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Verschillende onderzoeken laten zien dat we wel bereid zijn om stappen te ondernemen om onze slaap te verbeteren, maar in de praktijk er uiteindelijk niet zo veel van komt. In deze blog lees je welke positieve invloed naar buiten gaan heeft op je bioritme en slaap.

De pijnappelklier heeft een belangrijke functie

Via je ogen wordt daglicht doorgegeven aan de pijnappelklier in je hersenen. Die pijnappelklier zorgt onder andere voor de afgifte van het hormoon melatonine. Hé die naam heb je wel eens eerder ergens gehoord, toch? Jouw pijnappelklier wordt door zonlicht getriggerd om de afgifte van melatonine te blokkeren. Vandaar dat je soms letterlijk de energie van de zon op je huid voelt! In een donkere omgeving doet pijnappelklier dan juist precies het omgekeerde. Wanneer jouw ogen minder licht registreren dan is dat meestal een signaal om de melatonine op gang te brengen. Vandaar dat het goed is om blauwlicht voor het slapen te gaan te vermijden of met een oogmasker te hanteren bij het slapen.

Zonlicht voor meer energie

Gebruik daglicht om beter te slapen en je energieker te voelen. Het is daarom vooral slim en goed om in de ochtenden al naar buiten te gaan. Het zonlicht is een signaal voor jouw hersenen dat de dag begonnen is en dat het tijd is voor een activiteit. Melatonine en dus ook je slaperigheid wordt onderdrukt. Daarom voelen sommige mensen zich in de ochtenden energiek. Daarbij zorg je met een goede dosis aan zonlicht dat het voor je pijnappelklier makkelijker wordt om het verschil tussen dag en nacht te herkennen.

Let wel op dat binnenverlichting geen effect heeft op het bioritme. Zonlicht heeft over het algemeen een sterkte van meer dan 10.000 lux. Even om te vergelijken: een goed verlicht kantoor levert zo’n 500 lux en de verlichting thuis komt bijna nooit boven de 250 lux. Bij lange na komt dat dus niet in de buurt van het zonlicht. Ga daarom wat dagelijks naar buiten en help je bioritme een handje! Dat is één van de makkelijkste manieren om je slaapkwaliteit te verbeteren. En wanneer je een wandeling maakt dan heeft dat zelfs dubbel effect, want voldoende beweging is ook een belangrijke factor in de kwaliteit van je slaap.

Optimale resultaten met persoonlijke training & coaching

Vind je het lastig om zelf te bepalen wat je moet doen om een effectieve training neer te zetten? Wil je snel aan de slag gaan met het veranderen van je leefstijl en starten met het behalen van je persoonlijke doelen? Ervaar zelf wat Personal Training bij Optimaal Leefstijl jouw allemaal kan opleveren. Uiterst gedreven staan onze personal trainers voor je klaar om jou verder te helpen. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal training? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.