Dit is waarom hardlopen helpt tegen stress

Hardlopen tegen stress

Deel dit bericht op:

Hardlopen tegen stress

Dit is waarom hardlopen helpt tegen stress

Je hebt er vast wel eens eerder van gehoord: hardlopen is een goed medicijn tegen stress. Wat is echter de reden dat het zo goed voor je is? En wat gebeurt er in je lichaam? Je leest het in deze nog niet eens twee minuten durende blog. Zo kan jij vandaag al letterlijk stappen maken om stress te verminderen.

Iedereen heeft wel eens last van stress. Werkstress, stress door het moeten of per se willen presteren of simpelweg stress door het creëren van bepaalde gedachtes. Je staat onder druk, ervaart spanning of raakt snel geïrriteerd. Wanneer stress langdurig aan blijft houden, kan je verschillende klachten ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om stress niet de overhand te laten nemen en er wat aan te doen. Eén van de manieren om je stress te reguleren en te verminderen is om in beweging te komen. Door bijvoorbeeld te gaan hardlopen ontvlucht je even letterlijk de stress en kan je je gedachtes en lichaam de ruimte bieden om tot rust te komen. Wil je weten wat de symptomen van stress zijn en hoe hardlopen je helpt met het verwerken ervan? Lees dan snel verder.

Start met je personal trainer en werk effectief aan het opbouwen van je conditie en spierkracht.

Psychische effecten van hardlopen

Bewegingswetenschapper William Morgan heeft aangetoond dat een verschillende fysieke inspanning, zoals hardlopen, angsten en spanningen kan verminderen. Ook heeft hij aangetoond dat deze vermindering langer standhoudt als gevolg van sport en beweging dan met behulp van andere methodes.

Slapeloosheid, hartkloppingen, vermoeidheid of oorsuizen zijn allemaal lichamelijke klachten die stress met zich mee kan brengen. Naast lichamelijke klachten kan je ook mentale klachten ervaren, zoals piekeren, vergeetachtigheid, nergens zin in hebben, concentratieproblemen en angst- en paniek-aanvallen. Maar hoe worden deze symptomen ontwikkeld?

Wanneer je langdurig stress ervaart, maakt je lichaam de ‘stresshormoon’ cortisol aan. Het hormoon endorfine, gaat cortisol juist tegen en zorgt ervoor dat je fysiek en mentaal minder stress ervaart. Dit stofje ontwikkel je onder andere tijdens matig intensieve inspannen, zoals hardlopen.

Verbeter je conditie met hardlopen

Je hoeft als beginnende hardloper niet direct intensief te trainen om je conditie te verbeteren. Ook wanneer je langzaam of kort traint, heeft dit al een enorme positieve impact op je conditie. Met twee keer per week hardlopen blijft de opgebouwde conditie prima behouden. Wanneer je driemaal per week zal hardlopen kan je conditie flink er op vooruit gaan. Hoe regelmatiger je traint, hoe betere basis je zal leggen. Je zal dan ook gaan merken dat je jezelf niet meer de deur hoeft uit te slepen, omdat je routinematigheid creëert en jezelf een gezonde gewoonte aanleert. Elke keer wanneer weer bent wezen hardlopen zal je een euforisch gevoel ervaren, doordat er endorfines vrijkomen dat zelfs verslavend kan werken.

Hardlopen tegen stress

Hardlopen maakt niet alleen het hormoon endorfine aan, maar ook neurotransmitters. Neurotransmitters werken stress reducerend. Het mooie nieuws van hardlopen is dat je niet uren aan het werk hoeft om stress te verminderen, want alleen al een half uurtje hardlopen is al ruim voldoende om je beter te gaan voelen. Hardlopen in een sportschool tegenover hardlopen in de openlucht brengt wel een geheel andere sfeer met zich mee. Het is aan te raden om hardlopen in het buitenlucht te doen, omdat je dan ook extra vitamine D binnen zal krijgen. Tijdens het hardlopen kan je ook even je zinnen verzetten, waardoor je de stress even vergeet.

Is hardlopen voor jou nog niet mogelijk, dan kan je ook starten met wandelen. Met dit GRATIS wandelschema van 8 weken kan je effectief je basis conditie verbeteren. Ga je toch starten met hardlopen? Houd dan tijdens het hardlopen een gematigd intensief tempo aan dat je kunt volhouden. Het omdoen van een horloge of het meenemen van een telefoon is niet nodig. Het doel is immers om ontspanning te creëren en vinden. Extra letten op de meters, snelheden of afstanden die je loopt kan juist averechts werken.

Pak echt even een momentje voor jezelf. Een aantal andere tips kunnen ook helpen met de spanningen die je ervaart. Ga bijvoorbeeld op tijd naar bed, en probeer elke dag op hetzelfde tijdstip weer uit bed te gaan. Het doel hiervan is om jezelf in een bepaald ritme te brengen, waardoor je dagen goed en fit doorkomt. Blijf daarnaast voldoende groente, fruit en eiwitten eten en drink voldoende water. Probeer snelle suikers en alcohol te vermijden omdat dit een negatief invloed op je lichaam, geest en mindset kan hebben.

Onderbreek je stresscirkel met ontspanning

Deze bovengenoemde voorbeelden houden je lichamelijk en mentaal fit, gezond en vitaal. Ze zorgen ervoor je je stress vermindert. Zeker wanneer je ze combineert met het hardlopen. Eén van de belangrijkstee tips die we je mee kunnen geven is het regelmatig nemen van ontspanning. Ontspanning onderbreekt namelijk de stresscirkel die je ervaart, waardoor je lichaam de tijd krijgt om zich te herstellen. Heb je nog geen idee waar je echt ontspannen van raakt? Schrijf dan tien dingen op waar je gelukkig en blij van wordt die je weinig tot geen energie kosten. Probeer je ontspanning en geluk niet te halen door telkens geld uit te geven, maar te kijken naar de dingen die je al hebt en geen geld kosten.

Een simpel voorbeeldje: je hebt een geliefde en kinderen. Breng dan samen de tijd door, door een boswandeling te maken bij bijvoorbeeld de Kruisbergse bossen in Doetinchem. Probeer iedere dag een momentje voor jezelf te vinden. Luister muziek, lees een boek of laat jezelf eens masseren; er zijn allerlei manieren om even tot rust te komen.

Optimale resultaten met persoonlijke training & coaching

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal training bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Uiterst gedreven staan onze personal trainers voor je klaar om jou verder te helpen. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal training? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.