Alles over vitamine B2

Vitamine b2 voor een goede gezondheid

Deel dit bericht op:

Vitamine b2 voor een goede gezondheid

Alles wat je moet weten over vitamine B2

Vitamine B2 (riboflavine) is nodig voor de energievoorziening van het lichaam. Je kan het alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren vinden.  Wanneer je een tekort aan vitamine B2 hebt, kan je afwijkingen krijgen bij je mond en tong. Ook kan het ontstekingen veroorzaken aan je neus en zorgen voor andere huidaandoeningen. In deze blog lees je alles over het nut en belang van vitamine B2 en hebben we tips voor je om er voldoende binnen van te krijgen.

Wat is het?

Vitamine B2 is ook wel bekend als riboflavine. Het is nodig voor de energievoorziening van het lichaam. Het zit vooral in melk en melkproducten. Verder kan je het ook vinden in in vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten. Wanneer je een tekort aan vitamine B2 hebt, kan je afwijkingen krijgen bij je mond en tong. Ook kan het ontstekingen veroorzaken aan je neus en zorgen voor andere huidaandoeningen. De naam voor de natuurlijke vormen in eten en drinken zijn riboflavine, flavine-mono- en adenine (di-)nucleotide (FMN, FAD). Meestal zit in supplementen riboflavine of riboflavine-5’-fosfaat.

Effecten

Vitamine B2 is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam. Het speelt namelijk een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie voor je lichaam uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Mocht je een tekort hebben, dan kan je huidafwijking bij de mond en tong krijgen en ontstekingen bij de neus ervaren. Een schot aan is moeilijk te realiseren, omdat het lichaam maar een klein deel opneemt. Bij een overschot plas je het teveel uit. Er zijn geen negatieve effecten op de gezondheid bekend.

De meeste mensen hebben geen supplementen nodig, omdat het niet direct extra gezondheidsvoordelen oplevert. Mocht je toch vitamine B2 supplement willen slikken, dan geldt het advies om niet meer dan 100% procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te nemen. Volwassenen hebben 1,6 microgram per dag nodig. Dit komt overeen met 4 glazen melk. Voor kinderen tot en met 18 jaar verschilt het per levensfase. Check voor de zekerheid altijd de etiketten. Voor riboflavine is geen aanvaardbare bovengrens opgesteld.

Voedingsmiddelen met de meeste B2

Hieronder vind je een overzicht van 12 voedingsproducten die rijk aan vitamine B2 zijn.

 1. Lever – 3,2 mg per 100 gram = 213% van de ADH
 2. Lijnzaad – 1 mg per 100 gram = 67% van de ADH
 3. Amandelen – 0,6 mg per 100 gram = 40% van de ADH
 4. Kaas – 0,6 mg per 100 gram = 40% van de ADH
 5. Soja – 0,52 mg per 100 gram = 35% van de ADH
 6. Ei – 0,5 mg per 100 gram = 33% van de ADH
 7. Champignons – 0,44 mg per 100 gram = 29% van de ADH
 8. Paling – 0,4 mg per 100 gram = 27% van de ADH
 9. Koolvis – 0,35 mg per 100 gram = 23% van de ADH
 10. Brie – 0,35 mg per 100 gram = 23% van de ADH
 11. Walnoten – 0,3 mg per 100 gram = 20% van de ADH
 12. Zalm – 0,3 mg per 100 gram = 20% van de ADH

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.