Alles over vitamine B12

Vitamine b12 voor een goede gezondheid

Deel dit bericht op:

Vitamine b12 voor een goede gezondheid

Alles wat je moet weten over vitamine B12

Vitamine B12 (cobalamine) is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Daarnaast is het ook nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. Je kan het alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren vinden.  Veganisten wordt over het algemeen aangeraden supplementen te slikken. In deze blog lees je alles over het nut en belang van vitamine B12 en hebben we tips voor je om er voldoende binnen van te krijgen.

Wat is het?

Vitamine B12 is ook bekend als cobalamine. Het is een wateroplosbaar vitamine die alleen te vinden is in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vis en eieren. Er zijn verschillende vormen van cobalamine. De natuurlijke vormen die voorkomen in eten en drinken zijn methylcobalamine, hydroxycobalamine en S-adenosylcobalamine. In verrijkte voedingsmiddelen of vitamine B12-supplementen wordt hydroxycobalamine gebruikt of de synthetische vorm cyanocobalamine.

Opname

Cobalamine is in de voeding gebonden aan een eiwit. In de maag wordt onder andere door het maagzuur het eiwit losgekoppeld van de vitamine B12. Vervolgens bindt het in de dunne darm zich aan een ander eiwit: ‘Intrinsic Factor’. Dit eiwit wordt in de maag gemaakt, maar koppelt pas in de darm aan cobalamine. Deze koppeling is nodig, zodat het aan het einde van de dunne darm goed opgenomen kan worden. Waarschijnlijk neemt je lichaam zo’n 40 tot 50% van de cobalamine die je binnenkrijgt op. Cobalamine is de enige wateroplosbaar vitamine dat je lichaam opslaat als reservevoorraad. Het gaat om zo’n 2 tot 5 milligram, vooral in de lever.

Voedingsmiddelen

Om aan voldoende hoeveelheeid te komen wil je dierlijke producten nuttigen. Dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren kunnen je van voldoende voorraad voorzien. Plantaardige producten, zoals gedroogd zeewier en algen behoren ook tot de mogelijkheden. Helaas is het zo dat een groot deel van de plantaardige producten het lichaam niet goed kan opnemen.

De reden dat het vrijwel alleen in dierlijke producten voorkomt is, omdat het wordt gemaakt door bepaalde bacteriën in het maag-darmkanaal van dieren. Ook mensen kunnen in de dikke darm het aanmaken. Echter neemt ons lichaam het daar niet op. Daarom is het belangrijk om vitamine B12 via voeding binnen te krijgen. Dieren nemen het juist wél op, waardoor het in hun vlees, eieren en melk terecht komt. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Daarnaast is het nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Effecten van het hebben van een tekort

Een tekort aan vitamine B12 leidt tot een vorm van bloedarmoede. Door bloedarmoede kun je last hebben van bijvoorbeeld:

  • moeheid
  • duizeligheid
  • hartkloppingen
  • oorsuizen.

Ook kan een tekort neurologische gevolgen hebben zoals:

  • tintelingen in de vingers (paresthesie)
  • geheugenverlies
  • coördinatiestoornissen
  • spierzwakte in de benen.

Omdat het lichaam een extra voorraad kan opslaan, komt een tekort niet vaak voor. Mocht je een tekort hebben, dan zal je dat pas na een lange periode opmerken. Dat kan soms enkele maand of zelfs jaren duren. Gelukkig heeft het lichaam altijd een voorraadje beschikbaar. Mocht je denken dat je een tekort ervan hebt, dan kan je altijd je huisarts raadplegen voor meer onderzoek en advies.

Een tekort kan komen door bepaalde dierlijke producten uit te sluiten, maar het kan ook door genetische factoren komen. Het lichaam kan dan niet voldoende vitamine B12 opnemen. Maag- en darminfecties kunnen ervoor zorgen dat de opname verlaagd wordt. Over het algemeen hebben ouderen vaker een tekort doordat de productie van maagzuur afneemt.

Suppletie

De meeste mensen hebben geen supplementen nodig, omdat het niet direct extra gezondheidsvoordelen oplevert. Mocht je toch vitamine B12 supplement willen slikken, dan geldt het advies om niet meer dan 100% procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te nemen. Dat komt neer op niet meer dan 2,8 microgram per dag. Check hiervoor de etiketten.

Veganisten worden aangeraden om wel supplementen te slikken of producten te nuttigen met toegevoegd vitamine B12. Zo kunnen ze toch voldoende voorraad aan het lichaam geven. Alleen de huisarts kan vaststellen of er sprake is van een tekort. Bij een tekort is het moeilijk om dit via voeding aan te vullen. Je arts zal dan bepalen of er injecties of supplementen nodig zijn. Er zijn geen ongewenste effecten bekend bij mensen die langdurig te veel vitamine B12 innamen. Voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 2,8 microgram per dag. Er is geen aanvaardbare bovengrens vastgesteld.

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.