Inhoud
Alles wat je moet weten over vitamine B2
Vitamine B2 (riboflavine) is nodig voor de energievoorziening van het lichaam. Je kan het alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren vinden. Wanneer je een tekort aan vitamine B2 hebt, kan je afwijkingen krijgen bij je mond en tong. Ook kan het ontstekingen veroorzaken aan je neus en zorgen voor andere huidaandoeningen. In deze blog lees je alles over het nut en belang van vitamine B2 en hebben we tips voor je om er voldoende binnen van te krijgen.
Wat is het?
Vitamine B2 is ook wel bekend als riboflavine. Het is nodig voor de energievoorziening van het lichaam. Het zit vooral in melk en melkproducten. Verder kan je het ook vinden in in vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten. Wanneer je een tekort aan vitamine B2 hebt, kan je afwijkingen krijgen bij je mond en tong. Ook kan het ontstekingen veroorzaken aan je neus en zorgen voor andere huidaandoeningen. De naam voor de natuurlijke vormen in eten en drinken zijn riboflavine, flavine-mono- en adenine (di-)nucleotide (FMN, FAD). Meestal zit in supplementen riboflavine of riboflavine-5’-fosfaat.
Effecten
Vitamine B2 is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam. Het speelt namelijk een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie voor je lichaam uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Mocht je een tekort hebben, dan kan je huidafwijking bij de mond en tong krijgen en ontstekingen bij de neus ervaren. Een schot aan is moeilijk te realiseren, omdat het lichaam maar een klein deel opneemt. Bij een overschot plas je het teveel uit. Er zijn geen negatieve effecten op de gezondheid bekend.
De meeste mensen hebben geen supplementen nodig, omdat het niet direct extra gezondheidsvoordelen oplevert. Mocht je toch vitamine B2 supplement willen slikken, dan geldt het advies om niet meer dan 100% procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te nemen. Volwassenen hebben 1,6 microgram per dag nodig. Dit komt overeen met 4 glazen melk. Voor kinderen tot en met 18 jaar verschilt het per levensfase. Check voor de zekerheid altijd de etiketten. Voor riboflavine is geen aanvaardbare bovengrens opgesteld.
Voedingsmiddelen met de meeste B2
Hieronder vind je een overzicht van 12 voedingsproducten die rijk aan vitamine B2 zijn.
- Lever – 3,2 mg per 100 gram = 213% van de ADH
- Lijnzaad – 1 mg per 100 gram = 67% van de ADH
- Amandelen – 0,6 mg per 100 gram = 40% van de ADH
- Kaas – 0,6 mg per 100 gram = 40% van de ADH
- Soja – 0,52 mg per 100 gram = 35% van de ADH
- Ei – 0,5 mg per 100 gram = 33% van de ADH
- Champignons – 0,44 mg per 100 gram = 29% van de ADH
- Paling – 0,4 mg per 100 gram = 27% van de ADH
- Koolvis – 0,35 mg per 100 gram = 23% van de ADH
- Brie – 0,35 mg per 100 gram = 23% van de ADH
- Walnoten – 0,3 mg per 100 gram = 20% van de ADH
- Zalm – 0,3 mg per 100 gram = 20% van de ADH
Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training
Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.