Gezonde weerstand tegen virussen

Hoe bouw ik een gezonde weerstand op tegen virussen

Deel dit bericht op:

Hoe bouw ik een gezonde weerstand op tegen virussen

Gezonde weerstand tegen virussen

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zodat je het coronavirus en andere virussen makkelijker en sneller kan bestrijden. Hiermee duiden we op je lichamelijke als mentale gezondheid. In deze blog hebben we een aantal tips die ja kan toepassen om middels goed gezonde voeding een sterker immuunsysteem te ontwikkelen en zo een gezond weerstand tegen het coronavirus en andere virussen te ontwikkelen.

Voorkom ziektes

Sterk zijn kan zowel fysiek als mentaal. Balans in alles is de sleutel tot succes. Wanneer je een sterke weerstand hebt, betekent dat dat jouw lichaam sterk genoeg en bestand is tegen ziekteverwekkers. Uiteindelijk is het doel om ziek worden uiteraard te voorkomen. Eet zoveel mogelijk kwalitatief volwaardige voedingsproducten die rijk zijn aan macronutriënten, vitamines en mineralen.

Tussendoortje of bij de maaltijd

Elke dag wil je minimaal 250 gram aan groenten en fruit binnenkrijgen. Dit kun je doen door bij iedere maaltijd een kleine hoeveelheid te nuttigen of als tussendoortje te eten. Denk aan snoeptomaten, wortelen, komkommer en ga zo maar even door. Ook kun je denken aan fruit. Als tussendoortje doen grote bedrijven als Liga, Vitalu of Bolletje hun uiterst best om ervoor te zorgen dat je die producten gaat eten. In plaats daarvan of als variatie kun je ook lekker een stuk fruit nuttigen! Probeer je supermarkten zo veel mogelijk te vermijden? Ga slim boodschappen doen en neem vooral diepvriesgroenten- en fruit mee. Diepvries groenten- en fruit worden vers ingevroren en kunnen lange tijd mee. Daarbij biedt het ook gemakt. Neem echter in je achterhoofd wel mee dat gemakt niet altijd de beste optie is.

Zuivel

Zuivelproducten kan je tijdens je ontbijt en/of lunch nuttigen. Je kan bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt of magere kwark hanteren met stukjes fruit en met wat noten. Zuivelproducten kan je ook hanteren wanneer je volkorenbrood nuttigt. Zo kan je als beleg kiezen voor magere kaas, hüttenkäse en andere kaasproducten die bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Wanneer je ziek bent zal je verbruik van calorieën omlaag gaan. Je doet er daarom aan om bij zuivelproducten te kiezen voor magere producten.

Vis

Eet zeker één keer in de week vis. Het liefst twee keer. Echter als je het al één is het meer dan prima. Vette vissoorten, zoals zalm, makreel en paling bevatten een hoog gehalte aan de gezonde omega vetzuren die je zenuwstelsel en hart en vaten ondersteunen. Verder zijn vette vissoorten rijk aan vitamines denk aan vitamine D (vooral nu we vaak binnen zijn), B2 en B12 welke een belangrijke rol spelen bij de energiestofwisseling. Naast dat je via vis gezond vetzuren binnen wilt krijgen, kan je ook verschillende zaden consumeren, zoals chiazaden, zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad of gebroken lijnzaad. Deze zaden zijn ook rijk aan gezonde vetzuren.

In de diepvriesvakken van de supermarkten vind je verpakte vissoorten. Neem af en toe gerookte zalm of makreel lekker op brood of in een tosti. Tonijn en zalm in blik kan je ook consumeren. Als je voor vis een een blik kiest, kies dan ervoor dat het in water is en niet in olie. Bij Optimaal Leefstijl Doetinchem adviseerden we om zo min mogelijk producten uit blikken te eten en te kiezen voor verse voedingsproducten. Eten uit blikken, bakjes of potten bevatten conserveringsmiddelen met veel zout wat nadelig voor ons lichaam kan zijn.

Vlees, kip en ei

Vlees, vis, kip en ei zijn enkele voorbeelden van eiwitrijke bronnen. Daarbij is het zo dat als je eieren eet, je een goed verzadigd gevoel creëert. Het bestaat namelijk ook uit vetten die niet al te snel verteren in de darmen en dat geeft je een vol gevoel. Maar overdrijf daarmee niet. Een portie (100-150 gram) uit deze groep per keer is voldoende. Probeer te variëren tussen de verschillende eiwitrijke producten: twee dagen vlees, twee dagen kip, zodat er nog ruimte is voor vis en een vegetarische dag met peulvruchten en extra veel groenten. Want ook peulvruchten zijn eiwitrijk.

Handje noten

Eet elke dag een handje ongezouten en ongebrande noten. Deze zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Vooral voor vegetariërs en veganisten zijn ze onmisbaar als vleesvervanger. Kijk goed welke soorten je consumeert. Amandelen bijvoorbeeld zijn eiwitrijker dan walnoten. Het beste is uiteraard om te variëren tussen de soorten noten en pinda’s.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn eiwitrijk en verzadigen je goed. De welbekende bekende Kuru Fasulye onder de Turkse gemeenschap is prima voorbeeld dat je kan hanteren. Lekker en vooral ook gezond. Peulvruchten kan je lang bewaren, waardoor het een onmisbaar voedingsproduct voor in je voorraadkast is. Ook Turkse Linzensoep met wat citroensap doet het hartstikke goed.

Volkoren producten

Kies met regelmaat voor volkoren producten. Volkoren producten bevatten meer vitamines en mineralen dan niet-volkoren producten. Om een vergelijking te maken tussen wit- en volkorenbrood. Terwijl één snee witbrood 6 mg magnesium bevat is dat bij volkorenbrood 23 mg! En bovendien bevatten ze meer vezels welke een gezonde darm ondersteunen. Zorg goed voor jezelf en voor jouw darmen. Een gezonde darm is een gezonde weerstand.

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.