Hoe krijg je gezonde darmen?

Hoe krijg je gezonde darmen

Deel dit bericht op:

Hoe krijg je gezonde darmen

Hoe krijg je gezonde darmen?

Je doet je darmen echt tekort als je denkt dat maar een orgaan is waar alleen voedsel doorheen gaat. Was je al ervan op de hoogte dat je darmen een lengte kunnen innemen van twee tennisbanen lang?  Het heeft ook een direct verbinding met onze hersenen en speelt een belangrijke rol in ons immuunsysteem? De tijd nemen voor een maaltijd, goed kauwen, voldoende vezels nuttigen en voldoende drinken zijn de stappen die je zal moeten ondernemen voor een snelle spijsvertering. Maar makkelijk is het niet altijd. Deze tien tips die we je in deze blog meegeven laten je darmen weer optimaal presteren en helpen je om weer gezonde darmen te krijgen.

Zorg goed voor jezelf, zorg goed voor jouw darmen

Wist je dat 1 op de 5 Nederlanders heeft met regelmaat last heeft van de darmen? Een optimaal functionerende darm neemt 92-97% van de gegeten voeding op. Een maaltijd doet er normaliter ongeveer 24 tot 30 uur over om er helemaal doorheen te komen. De langste tijd brengt het eten door in de dikke darm en de endeldarm. Bij de meeste mensen is een stevig maaltijd in de ochtend rond middernacht helemaal verteerd. Wanneer je een hap van je maaltijd neemt, legt die hap vanaf je mond een tocht van ongeveer acht meter. Voordat je hap in het toilet belandt, is de hap maar liefst door acht verschillende organen langsgegaan die allemaal hebben meegeholpen om van je voeding poep te maken. De slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en het microbioom halen voedingsstoffen uit je eten. Je spijsvertering houdt apart wat je lichaam niet kan gebruiken. Dat vormt later je ontlasting. De alvleesklier, galblaas en lever maken spijsverteringssappen die je eten helpen verteren.

Zo krijg je gezonde darmen

  1. Eet veel groenten en fruit. Minstens 250 gram groenten en 2 stuks fruit per dag, maar meer mag ook.
  2. Eet volkorengranen. Als u granen kiest, kies dan de volkoren varianten. Dus zilvervliesrijst, volkoren pasta, quinoa, volkoren couscous, volkoren brood, roggebrood.
  3. Eet rustig en kauw uw eten goed, dit stimuleert de spijsvertering!
  4. Drink veel: minstens 2 liter per dag. Vocht zorgt dat uw darmen goed kunnen functioneren en maken dat de ontlasting soepel verloopt.
  5. Beweeg! Elke dag minstens een uur. Een goede richtlijn is 10.000 stappen per dag. Sport daarnaast ook nog 3 keer per week minstens 20 minuten.
  6. Zorg voor regelmaat, in slapen – eten en bewegen. Daar houden de darmen van (en niet alleen je darmen).
  7. Vermijd stress. Door de hersendarm-as heeft stress een direct effect op de werking van uw darmen.
  8. Neem de tijd om naar het toilet te gaan en ga meteen als u aandrang heeft.
  9. Voorkom overgewicht en grijp tijdig in als u merkt dat u zwaarder wordt.
  10. Ga naar de dokter als uw stoelgang ineens verandert, bij pijn of bij bloed in de ontlasting. Ga naar een diëtist als u adviezen wilt over gezond eten of voor speciale adviezen bij een prikkelbare darm.

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.