5 tips om stress te verminderen

4 Tips om Stress te verminderen

Deel dit bericht op:

4 Tips om Stress te verminderen

5 tips om stress te verminderen

Stress heeft een grote invloed op jouw lichaam, geest en mentale gezondheid. Incidentele stress dat vaak een korte periode duurt, kan een goede zaak zijn. Chronische stress daarentegen is op lange termijn enorm slecht voor je en zuigt de energie uit je lichaam laat staan dat je je doelen bereikt. In deze blog geven we 5 tips mee om stress te verminderen. Daardoor zal je stressniveau verminderen en zal je beter stress kunnen reguleren.

Effecten van stress

Het verminderen van stress gaat je op alle vlakken verder helpen. Een aantal symptomen van chronische stress zijn:

  • Slecht slapen,
  • Prikkelbaarheid
  • Gespannenheid
  • Neiging hebben om je terug te trekken,
  • Neiging hebben om op te geven
  • Verminderde eetlust
  • Meer zin in zoet
  • Humeurigheid
  • Vermoeidheid
  • Je raakt gevoeliger voor pijn.

We bespreken hieronder 5 tips die jou kunnen helpen om je stress te verminderen en je stressniveau beter te kunnen reguleren.

1. Ademhaling

Het is het eerste wat we doen als we worden geboren. In het leven is ademen normaal en denken mensen er niet aan. Ga een minuut zitten en concentreer je op je ademhaling, probeer te ademen vanuit je buik. Deze vier stappen voor efficiëntere ademhaling zullen je daarbij helpen. Je zal onmiddellijk ontspannen. Doe dit 10 minuten voordat je gaat slapen en de kans is groot dat je ook een betere nachtrust krijgt.⁠

2. Matig intensief bewegen

Ga wandelen of een stukje fietsen. Vooral in de ochtend kan een wandeling van 10 minuten in de natuur wonderen doen. In de ochtend ben je vaak lekker wat scherper en meer gefocust en het zorgt er nog eens voor dat je al je dag bent begonnen met wat beweging. Stel je het uit naar de avond dan wordt het steeds lastiger om het ook daadwerkelijk te gaan doen. Wat je ook doet, begin je dag ontspannen.

3. To do list

Schrijf geen 19 dingen die je op één dag wilt gaan doen. Je al overweldigd raken en het zal onmogelijk zijn om alles voor elkaar te krijgen. Schrijf 1 ding op dat het belangrijkst is voor die dag en schrijf 2 extra kleinere punten op om te gaan doen. Zorg ervoor dat je ze afrond om je belangrijkste dingen gedaan te krijgen. Blijf je lijst controleren en je zal merken dat je meer voldoening haalt uit datgene wat je doet en gedaan hebt gekregen en dat je meer ontspannen bent.⁠ Plannen van sporten tot aan het werken kan je enorm op weg helpen om jouw leefstijl te optimaliseren!

4. Weet wat je wilt eten

Keuze stress! Weet in ieder geval wat je wilt eten en eet dat dan ook op die dag. Bereid je maaltijden voor en zorg ervoor dat je maaltijden klaar zijn voor de dag, zodat je je geen zorgen hoeft te maken. Het gebeurt veel met mensen die gezond willen eten, maar worstelen met het bereiden van maaltijden. Ze benadrukken dat ze gezond willen eten, maar zijn niet voorbereid.

5. Koppel het los!

Plan een paar ontkoppelingsdagen of zelfs vakanties. Zet je telefoon, computer, wifi, televisie uit en zelfs je sociale media. Je hersenen zullen je hiervoor bedanken.⁠ Vakantie is een periode dat je niet werkt. Doe dat dan ook niet of beperkt je tot een hoeveelheid!

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.