Waarom zijn groene groenten gezond

Waarom zijn groene groenten gezond

Deel dit bericht op:

Waarom zijn groene groenten gezond

Waarom zijn groene groenten gezond?

Voor een gezond voedingspatroon is groente niet te missen. Groente bevat weinig calorieën en levert veel voedingsstoffen op voor het lichaam. Het eten van groente gaat samen met een lager risico op chronische ziekten, zoals obesitas, COPD en verhoogde bloeddruk. De geheime powerfood zijn vooral de groene groenten, maar waarom eigenlijk? In deze blog leggen we je uit waarom juist groene groenten gezond voor je zijn.

Het Popeye-effect

De geheime powerfood. Bij iedereen die we begeleiden proberen we waar mogelijk groene groenten aan het voedingsplan toe te voegen. Een royale portie groene groenten per dag kan de resultaten van de lichaamssamenstelling ten goede komen en deze zelfs een enorme boost geven. De winter is een van de beste tijden om van groene bladgroenten te genieten. Ze zijn dan vers en kunnen op verschillende manieren geconsumeerd worden. Voor het lichaam zijn groene bladgroenten zijn erg belangrijk. Ze zitten namelijk vol met antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Deze zorgen voor een verminderd risico op kanker, hart- en vaatziekten en een te hoge bloeddruk.

Waarom groene groenten in het bijzonder?

Groene groenten en groene bladgroenten in het bijzonder zijn door chlorofy enorm gezond. Chlorofyl is de kleurstof in groene groenten. Die kleurstof zorgt ervoor dat de groenten een groene kleur krijgen. Verder speelt het  een cruciale rol bij fotosynthese. Dat is het proces waarbij lichtenergie, meestal zonlicht wordt gebruikt om koolstofdioxide en water om te zetten in koolhydraten en zuurstof. Chlorofyl is zo belangrijk dat er zonder dit molecuul geen leven op aarde mogelijk is. En ook voor jou kan het heel wat positiefs betekenen! Het is immers één van de beste natuurlijke geneesmiddelen. De stof heeft ontgiftende eigenschappen, het helpt je immuunsysteem te verbeteren, geeft je energie, reinigt je huid, je nieren en stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Verder heeft het ook de eigenschap gifstoffen en zware metalen in ons lichaam op te nemen zodat het via ons verteringsstelsel ons lichaam kan verlaten. Het biedt zelfs bescherming tegen maag- en leverkanker. Genoeg redenen om groene groenten in je voedingspatroon toe te passen.

Het is belangrijk om altijd je groenten goed te wassen. Op rauwe groente en rauw fruit kunnen namelijk verschillende bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria. Deze kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Voorkom dit door je groente en fruit goed te wassen onder stromend water om vuil en stof te verwijderen. Sommige groente en fruit kun je hierna nog schillen voor gebruik. Voor het milieu is het beter om groenten van het seizoen te eten. Er zijn verschillende milieu en Fair Trade keurmerken voor groenten. Het maakt niet uit welke soort je consumeert, ze zijn uiteindelijk allemaal goed voor je. Blijf wel variëren, zodat je geen lopende groenteboom wordt!

Dagelijkse richtlijn

Volwassenen krijgen het advies om dagelijks minimaal 250 gram groente per dag te eten. Als je varieert tussen de verschillende groentesoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit groente binnen die je nodig hebt. Groente is goed voor de gezondheid. Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, en hangt samen met een lager risico op diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Van groenten kan je salades maken, ze kook in de oven met extra kruiden of er een ​​groene smoothie van maken. Je kan groente toevoegen op je brood, als tussendoortje en bij de avondmaaltijd natuurlijk. Wij zijn zelf geen voorstanders van smoothies. De eerste stap van de spijsvertering begint namelijk bij de mond. Met een smoothie kauw je niet of nauwelijks, waardoor je de eerste stappen van de spijsvertering overslaat. Echter als je een moeilijke eter bent, dan kan een smoothie een goed alternatief voor je zijn.

Top 6 groene powerfoods

Het eten van veel plantaardig voedsel is waarschijnlijk beter dan het nemen van supplementen. Als je niet genoeg groene groenten in je dieet krijgt, kan een supplement nuttig zijn. Echter blijft het advies om allereerst zo veel mogelijk met volwaardige natuurlijke voedingsproducten je voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook met name door te kauwen. Dat is namelijk stap 1 van ons verteringsstelsel. Dit zijn onze top 6 favoriete groene powerfoods:

  1. Spinazie
  2. Courgette
  3. Broccoli
  4. Artisjok
  5. Asperge
  6. Spruitjes

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.