Wat is gezonde voeding?

Wat is gezonde voeding

Deel dit bericht op:

Wat is gezonde voeding

Wat is gezonde voeding?

Voeding is een belangrijk onderdeel van onze manier van leven. Je ziet steeds meer campagnes, reclames, acties en statements over gezonde voeding voorbij komen. In deze blog lees je wat gezonde voeding betekent en wat je kan doen om voor jezelf een gezond voedingspatroon aan te houden.

Gezonde en ongezonde voeding

Producten worden vaak onterecht gecategoriseerd als gezond of ongezond. Zo worden chips, pizza, hamburger, patat en andere snelle maaltijden en snacks gezien als ongezond. Terwijl typische fitnessmaaltijden met rijst, kip en broccoli vaak bestempeld worden als gezond. Het is belangrijker om te kijken in hoeverre een voedingsproduct bijdraagt aan een gezond eetpatroon, dan het te gaan bestempelen als gezond of ongezond. Zelfs te veel liters water drinken kan op den duur schadelijk zijn en als ongezond bestempeld worden. Vandaar dat het groter plaatje belangrijker is, dan enkel een voedingsproduct.

Een kwalitatief gezond en volwaardig voedingsproduct is rijk is aan essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en vocht. Omdat niet elk voedingsproduct rijk is aan al deze stoffen, kunnen we stellen dat een product op zichzelf nooit zorgt voor gezondheid in zijn algemeenheid. Maar wat is gezonde voeding dan wel?

Gezond voedingspatroon

Een gezond voedingspatroon is rijk aan peulvruchten, noten, groenten, fruit, vis, volkorenproducten en bevat voldoende magere zuivelproducten. Verder bestaat een gezond voedingspatroon uit weinig rood- en bewerkt vlees, dranken met alcohol en suiker, zout en verzadigde vetten. Gezonder eten zorgt niet alleen voor veel voedingsstoffen, maar levert je een sterk immuunsysteem, goed functionerende hersenen en draagt bij aan je algehele gezondheid. Met kwalitatief goede gezonde voeding voel je je ook fitter, energieker en heb je meer zin in het leven. Het verkleint daarbij de kans op diabetes, kanker en ziekten aan je hart en bloedvaten, zoals een beroerte of hartaanval. De meeste Nederlands vinden gezond eten lastig. Wij hebben in deze blog 10 tips voor je uitgewerkt om gezonder eten gemakkelijker voor je te laten maken.

Essentiële voedingsstoffen

Een essentieel voedingsstof is een voedingsstof die een organisme niet zelf kan maken en dus een externe voedingsbron voor nodig heeft. Niet alleen zijn ze belangrijk voor je gezondheid, maar helpen ze je ook om optimaal te kunnen presteren. Hoeveel je van een essentieel voedingsstof nodig heb is per persoon verschillend. Wat we wél kunnen stellen is dat wanneer er dagelijks fruit, groente, graanproducten, vlees of vis, zuivel en noten of zaden geconsumeerd worden, er een redelijk gezond voedingspatroon ontwikkeld is. Focus je eerst hierop, alvorens je met grammen gaat werken.

Variatie en balans

Een gezond voedingspatroon is gevarieerd en gebalanceerd. Variatie zorgt voor een kleinere kans op tekorten. Het dieet van een bodybuilder die bijvoorbeeld dagelijks alleen maar kip rijst en broccoli eet, kan net zo veel tekorten bevatten als een Macdonalds dieet. Door verschillende producten te nemen uit de bovenstaande opsomming en hier tussen te variëren, kun je zelf een optimaal voedingspatroon creëren.

Meer dan micronutriënten

Een gezond voedingspatroon draagt bij aan algehele gezondheid. Een gezond gewicht draagt daar ook aan bij.  Dan zou een gezond voedingspatroon ook moeten bijdragen aan een gezond gewicht, toch? Hoe gezond je dieet ook is, als je een ongezond lichaamsgewicht hebt, ben je nog niet in optimale gezondheid. Dit geldt ook voor mensen met een gezond lichaamsgewicht, maar een voedingspatroon vol bewerkte producten met weinig essentiële voedingsstoffen.

Een gezond voedingspatroon houdt dus rekening met een adequate energie-inname. Dit kun je controleren door je gewicht constant te houden gedurende langere periode, wanneer je op een gezond lichaamsgewicht bent. Hoe gezond je voedingskeuze ook is, als je teveel eet resulteert dit in het aanzetten van vetmassa. In de meeste gevallen heeft dit een negatieve impact op de gezondheid.

Nooit meer een broodje hamburger? 

Natuurlijk wel! Door een groot deel van je voedingspatroon op te vullen met onbewerkte voedingsrijke producten, kan je calorieën besparen. Die kan je vervolgens opvullen met voedingsproducten die jij lekker vindt, maar niet veel toevoegen op het gebied van gezondheid. Dit wordt vaak de 80/20 regel genoemd binnen de Flexible Dieting groep. Deze regel houdt in dat je 80% van je voeding vult met volwaardige producten rijk aan voedingsstoffen, waardoor je zonder enige problemen de overige 20% kunt vullen met producten die je écht lekker vindt!

Afsluitend nog een aantal tips hoe je een gezond, maar lekker voedingspatroon kunt ontwikkelen:

  • Kies voor verse onbewerkte producten
  • Varieer in voedingsproducten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen
  • Vermijd geen voedingsstoffen, dus geen koolhydraten wegschrappen
  • Plaats producten niet in hokjes, zoals gezond en ongezond
  • Sluit eerlijke compromissen met jezelf en houd je eraan.

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.