Wat is gezond avondeten?

Wat is een gezond diner

Deel dit bericht op:

Wat is een gezond diner

Wat is gezond diner?

Het maakt niet uit welke maaltijd je nuttigt. Een maaltijd hoort je niet alleen te vullen, maar ook te voeden. Wat is een voorbeeld van een gezond avondeten en waar bestaat het uit? Je leest het in deze blog.

Gezond avondeten

Een gezond avondeten bestaat uit veel verschillende groenten, volkorenproducten, onverzadigde vetten en eiwitten. Als voorbeeld kan je hier denken aan vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Vaak zal er ook een toetje gegeten worden. Een toetje van fruit of magere of halfvolle zuivelproducten kan onderdeel uit maken van een gezonde maaltijd. We hebben hieronder een aantal tips, zodat je zelf een gezonde avondmaaltijd kan samenstellen. Deze tips kan je uiteraard ook toepassen voor bij jeandere maaltijden.

1.Groenten

Kies voor lekker veel groente. Eten doe je niet alleen met je mond, maar ook met je ogen. Je bord krijgt lekker veel kleur als je voor verschillende groenten in één maaltijd kiest. Varieer met verschillende soorten groenten en maak het steeds op een andere manier klaar. Je kan een salade maken, groenten kan je koken en je kan het wokken.

2.Volkoren

Producten die veel vezels bevatten zijn volkoren pasta, volkoren couscous en zilvervliesrijst. Je kan deze voedingsproducten afwisselen met aardappels of zoete aardappels. Zoete aardappels zijn vezelrijker dan de normale aardappels. Om voldoende vezels te nuttigen kan je ook een boekweit of quinoa hanteren. Kies ook voor wat peulvruchten bij je avondmaaltijd, zoals zwarte bonen, bruine bonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en witte bonen. Ook de hippe edamame-bonen uit Japan behoren tot de peulvruchtenfamilie.

3.Dierlijke en plantaardige eiwitten.

Een gezond avondeten bestaat uit voedingsproducten die rijk zijn aan eiwitten. Je kan hierbij denken aan vlees, vis, peulvruchten, ei of kip. Helemaal geen vlees kan ook. Probeer te variëren. Wil je graag vegetarisch eten? Kies dan voor meer peulvruchten.

4.Vet goed

Het bereiden van de warme maaltijd gaat vaak gepaard met vetten. Gebruik olie, vloeibare margarine of vloeibaar bak- en braadvet in plaats van roomboter of kokosolie. Op die manier krijg je minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten binnen. Dat is beter voor je hart en bloedvaten. Waar vloeibare margarine en vloeibaar bak- en braadvet vitamine A en D kunnen bevatten zijn, oliën vrij van deze voedingsstoffen.

5.Toetje bij het avondeten

Om je maaltijden smaak te geven kan je kruiden gebruiken. Je kan ook ananas of gebakken banaan bij je nasi, gebakken appeltjes bij rode bietjes of rode kool gebruiken. Daarnaast is gedroogd fruit zoals rozijntjes of abrikozen door je rijst, couscous of salade heerlijk. Ben je minder van fruit en dol op zuivel? Dan ken je ook geraspte 30+ kaas voor over je pasta, halfvolle yoghurt of magere kwark bij je gevulde wrap of Indiase maaltijd gebruiken. Tot slot behoren zaden en pitten als prima alternatieven door je salade, couscous of rijst. Met voeding kan je oneindig veel variaties maken. Dit wat wij hebben beschreven is natuurlijk niet het einde van wat je allemaal kan hanteren bij een gezond avondeten. Varieer er zelf ook op los.

6.Genieten van het avondeten met minder zout

Bij de bereidingswijze is het belangrijk om niet te veel zout te gebruiken. Zout verhoogt namelijk de bloeddruk. Je doet je hart en bloedvaten een groot plezier als je minder zout eet. Kant-en-klaarmaaltijden bevatten vaak veel verzadigd vet en weinig groente. Bovendien bevatten ze veel zout en andere soorten kruidenmixen. We adviseren dan ook om zoveel mogelijk zelf te koken. Dan heb je namelijk alles zelf in de hand en kan je verschillende smaakmakers gebruiken:

  • verse kruiden gedroogde kruiden(mixen) die geen zout bevatten
  • ui, knoflook, spaanse peper
  • (balsamico) azijn
  • citroensap

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.