Wat is een gezond ontbijt?

Wat is een gezond en lekker ontbijt

Deel dit bericht op:

Wat is een gezond en lekker ontbijt

Wat is een gezond ontbijt?

Je dag goed beginnen start al bij je goed en stevig ontbijt. Een goed en gezond ontbijt kan je alle benodigde voedingsstoffen geven. Op die manier kan je een sterke start van je dag maken. Maar wat is een gezond ontbijt en welke variaties kan je toepassen? We vertellen het je in deze blog.

Een gezond ontbijt

Je begint je dag goed met een voedingsrijk ontbijt. Voorbeelden van een gezond ontbijt is volkorenbrood met een of twee stuks eieren en een glas melk. Ook kan je een bakje halfvolle yoghurt met (gedroogd) fruit, noten, zaden en havermout hanteren. Je kan er ook voor kiezen om wat licht en luchtig op de maag is te eten, zoals een light cracker met hüttenkäse. Hüttenkäse is eiwitrijk, waardoor je ook direct wat aan eiwitten binnenkrijgt. De crackers wil je zo basic mogelijk hanteren. Dus zonder zaden en pitten. Op die manier blijven de calorieën wat lager en kan je wat meer ervan nuttigen. Voor iedereen is het belangrijk om te ontbijten. Sommige mensen slaan hun ontbijt over, ten minste dat denken ze. Het is namelijk zo dat iedereen vroeg of laat een ontbijt op de dag eet.

In het Engels heet dit the breakfast en dat betekent letterlijk de maaltijd die je vasten doorbreekt. Dus al denk dat je geen ontbijt eet, maar in de middag wel even wat wegwerkt, dan behoort dat gewoon tot je ontbijt. Houd jezelf dus niet voor de gek en eet altijd mooi in de ochtend een ontbijtje. Een ontbijt in de ochtend zorgt direct voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang. Gemiddeld levert een ontbijt 300 tot 400 kcal. Wat kan je allemaal eten bij een gezond ontbijt? We hebben een aantal makkelijke en gezonde ontbijt aanraders op een rijtje gezet.

Voorbeelden van een gezond ontbijt

  • Halve bak of volledig bakje Skyr. Skyr is eiwitrijk en verzadigd je goed om energiek je dag te kunnen starten. Eiwitrijk eten in de ochtend draagt bij aan je dagelijkse benodigde eiwitten.
  • Volkoren brood met beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. En een glas magere of halfvolle melk of karnemelk bij je boterham. Lust je geen zuivel, dan is sojadrink verrijkt met calcium en B vitamines een alternatief.
  • Magere of halfvolle zuivel met volkoren ontbijtgranen. Volkoren ontbijtgranen kunnen zijn havermout, havervlokken of muesli. Als je kiest voor muesli, kies dan voor basic varianten. Die bevatten wat noten en gedroogd fruit. Kies niet voor varianten met extra chocolade of andere calorierijke varianten. Bewaar je calorieën voor de resterende maaltijden van je dag. Het beste kun je een variant kiezen zonder toegevoegd zout en niet te veel toegevoegd suiker.
  • Kies voor wat stuks fruit, bijvoorbeeld plakjes banaan of appel voor op je brood. Fruit kan goed samen met pindakaas op je brood of fruit door je yoghurt met muesli. Je kan uiteraard ook gewoon los een stuk fruit nuttigen.

Wil je een keer iets anders, laat je dan inspireren door onze gezonde ontbijtrecepten, zoals een omelet met tomaten-avocadosalsa, een smoothiebowl met mango of Arepa di pampuna (pompoenpannenkoeken) van Jurino Ignacio. We hebben ook diverse ontbijt smoothies om je dag fit en energiek te starten. Bekijk hier de gezonde blauwe bessen ontbijt smoothie.

Brood met gezond beleg

Ben je een brood liefhebber of lust je graag verschillende soorten beleg als ontbijt? Dan hebben we een aantal gezonde beleg alternatieven voor je. Als je ontbijt met met brood kies dan voor volkorenbrood. Omdat veel mensen ’s ochtends weinig tijd hebben, hebben we gekozen voor een aantal makkelijk en gezond broodbeleg voorbeelden.

  • Beleggen kan bijvoorbeeld met 100% pindakaas of een andere notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout, 30+ kaas, hüttenkäse of zuivelspread.
  • Verder kan je ook kiezen voor broodbeleg kipfilet en een gekookt ei.
  • Vergeet niet om wat snoepgroenten aan je brood toe te voegen en eventueel wat stukjes fruit.

Als je in de ochtend snel weg moet en weinig tijd voor je ontbijt hebt, raden we aan om bij het opstaan direct 2 eieren te koken op 15 minuten. Na even te laten afkoelen zijn ze perfect gekookt en kan je ze opbergen in je broodtrommel en meenemen. Heb je meer tijd of zin in iet anders? Neem een avocado, gebakken ei, wat plakjes tomaat, komkommer of plakjes fruit, zoals aardbeien, appel of banaan. Zoet en hartig beleg is niet altijd even gezond: er zit soms veel zout, verzadigd vet en/of suiker in. We hebben hier 20 gezond broodbeleg inspiraties voor je opgesteld.

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.