Is biologisch eten altijd gezonder voor je?

Is biologisch direct eten gezonder

Deel dit bericht op:

Is biologisch direct eten gezonder

Is biologisch eten altijd gezonder voor je?

Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn bij de productie van biologisch voedsel . Zo krijgen dieren meer ruimte dan in de gangbare veeteelt en landbouw en worden mestoverschotten voorkomen. Biologische producten hebben de EKO keurmerk: Europees Biologisch en Demeter. Maar is biologische eten altijd gezonder voor je? Over het algemeen zijn biologische producten en niet-biologische producten net zo gezond en veilig. Om je daarbij een beter beeld te geven vergelijken we in deze blog individuele jam producten met biologische jam producten en proberen we je een bewustzijn te laten creëren bij het maken van goede voedingskeuzes.

Biologische voedsel

In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder bestrijdingsmiddelen restjes bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten. Afhankelijk van je persoonlijke doelen kan soms een niet biologische product toch beter in je voordeel werken.

Bewust voedingskeuzes maken

Het doel van dit bericht is om je alleen bewuster te laten maken over bepaalde voedingsproducten en te helpen naar een gezond en gebalanceerd leefstijl. Er is (nog) niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Toch scoort biologisch voedsel meer punten dan gangbaar voedsel. Zo worden er bijvoorbeeld geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt, rakt door wisselteelt en plantkeuze de bodem niet uitgeput, blijft het bodemleven gezonder en gevarieerder en is er meer biodiversiteit. Helaas is het zo dat bij de verwerking van biologische producten, zoals vegetarische burgers of kaasproducten, de grondstoffen duurder zijn, omdat alles van biologische oorsprong moet zijn. In de stal en in de wei krijgt het vee in bio meer ruimte toebedeeld. De biologische boer heeft daardoor meer wei- en stalruimte nodig voor vee en dat kost veel meer geld.

In de supermarkt vind je tegenwoordig verschillende biologische producten. Wij hebben gekozen om de biologische jam in de supermarkt te vergelijken met de normale jam. Jam is een product dat bij elk gezin wel op de tafel of in de kast ligt. Bij dit voorbeeld gebruiken we een abrikozen normale jam en een abrikozen biologisch jam. Allebei van hetzelfde merk. Wat ons opviel tussen de biologische jam en de normale jam was dat de voedingswaarden enorm van elkaar afweken. Zie hieronder de verschillen:

  • Biologische jam per 100 gram: 240 kcal
  • Normale jam per 100 gram: 113kcal

Gemiddeld gaat er ongeveer 20 gram op een snee brood.

  • Biologische jam per snee (20 gram): 48 kcal
  • Normale jam per snee (20 gram): 22,6kcal

Waar biologische eten dus beter voor dier en milieu kunnen zijn, wil het niet direct zeggen dat het ook beter voor de mens is. Afhankelijk van je persoonlijke doelen kan soms een niet biologische product toch een betere alternatief voor je zijn.

De energiebalans

De energiebalans is leidend om:

  1. Op hetzelfde lichaamsgewicht te kunnen blijven
  2. In lichaamsgewicht aan te komen
  3. In lichaamsgewicht af te vallen

Meer info over effectief afvallen en vet verliezen lees je in deze blog. Afhankelijk van je persoonlijke doelen is het dus beter om de normale jam te kiezen. Calorieën zijn namelijk leidend om gewicht te kunnen verliezen. Omdat de normale jam per snee meer dan de helft lager in calorieën is dan de biologische jam, zal dit je een betere uitkomst zal bieden.

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.