Tips tegen overtraining

4 Tips tegen overtraining

Deel dit bericht op:

4 Tips tegen overtraining

Tips tegen overtraining

Het woord overtraining hoor je tegenwoordig steeds vaker, net zoals ”ik heb een burn out”. Sporters schuiven te makkelijk de schuld op dat ze overtraind zijn, terwijl vaak andere factoren ervoor zorgen dat ze niet goed herstellen. Dat kan zijn slecht slapen, slechte voeding, veel stress en te intensief of zwaar trainen zonder een verantwoord opbouw daarin te hanteren. In deze blog leggen we uit wat overtraining betekent, welke symptomen kunnen aangeven dat je overtraind aan het geraken bent en krijg je een aantal tips tegen overtraining mee.

Wat is overtraining?

Overtraining is eigenlijk een grip dat niet bestaat. Je kan immers niet overtraind zijn. Wat wel kan is slecht slapen, slecht eten en onder herstellen. Aangezien het woord overtraining zo bekend is op het internet en in de volksmond, hebben wij in deze blog ervoor gekozen om het woord overtraining te gebruiken.

Overtraind zijn is een vervelende, vaak langzaam insluipende vorm van overbelasting. De meest voorkomende vorm van te zware belasting wordt veroorzaakt er te intensief getraind wordt. Het kan zo erg zijn dat het een heel seizoen kan doen mislukken. Vaak ontstaan de klachten door een slecht herstel. Vandaar past het woord overtraining niet goed waar de meeste sporters tegen aanlopen. Onder herstel kan komen door slecht slapen, slechte voeding, te veel fysieke en mentale stress en te intensief en zwaar trainen zonder een verantwoord opbouw daarin te hanteren. Alles wat het lichaam te verduren krijgt, kan meetellen bij het ontstaan van overtraining.

Verminderde belastbaarheid

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een verminderde belastbaarheid. Dat kan komen door intrinsieke en extrinsieke factoren. Factoren die buiten de persoon gelegen zijn noemen we extrinsieke factoren en factoren die in de persoon zelf gelegen zijn noemen we intrinsieke factoren.

 • Extrinsieke factoren: financiële stress, presentatie pitchen, een drukke planning, werkstress of veel reizen.
 • Intrinsieke factoren: ziekte, groeispurt bij jongeren of een blessure.

Zowel extrinsieke als intrinsieke factoren hebben invloed op  weerstand van de sporter, waardoor hij minder aankan en vatbaarder is voor overtraining. Uiteindelijk is het de combinatie van te zware belasting en verminderde belastbaarheid dat ertoe kan leiden dat een sporter slechter presteert en het lichaam helemaal uit balans raakt.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van overtraind syndroom zijn letsel, vermoeidheid, humeurigheid, terugkerende ziekte en infecties en negatieve prestatieproblemen. Negatieve prestaties zijn niet alleen te zien in de sportschool, maar ook op de werkplek. Om te beoordelen of jij overtraind stellen we vanuit Optimaal Leefstijl Doetinchem deze vragen:

 1. Verbeter je je in de sportschool?
 2. Ben je chronisch gewond of heb je pijn?
 3. Verandert je lichaamssamenstelling negatief?
 4. Ben je de laatste tijd meer gestrest?
 5. Gaat jouw hartslag niet omhoog tijdens intensieve training?
 6. Vermindert je eetlust?
 7. Slaap je minder lang en slechter?
 8. Is je gripkracht afgenomen dan voorheen?

Als je op één of meer vragen ‘JA’ hebt geantwoord, moet je je misschien de komende weken concentreren op herstel. Een belangrijke kanttekening: mensen die slechts twee keer per week trainen, hebben geen extra herstel nodig. Sporters die meerdere trainingen per week en sessie per dag voltooien hebben juist wel een extra herstelmoment nodig. Voorkomen is beter dan genezen. Werk samen met een goede personal trainer veilig en verantwoord aan je persoonlijke doelen. Onze personal trainers van Optimaal Leefstijl staan uiterst gedreven voor je klaar om jou te helpen om je persoonlijke doelen te laten bereiken.

Wat te doen bij onder herstel?

Wat blijkt dat je niet goed herstelt?

 1. Verminder het trainingsvolume met 50%, maar houd de intensiteit hoog.
 2. Focus op hersteltools: massage, sauna, koud bad.
 3. Wijzig de trainingsfase. De meeste mensen trainen in één fase te lang.
 4. Slaap voldoende en kwalitatief. De belangrijkste en onderschatte factor van herstel!

Intensief trainen is prima, zolang je maar net zo veel aandacht blijft geven aan je herstel. Uiteindelijk zijn de momenten dat je goed aan het herstellen bent de momenten die je sterker in fitter maken. Lees dat even nog eens heel aandacht terug en vergeet dat nooit meer.

Optimale resultaten met persoonlijke training & coaching

Vind je het lastig om zelf te bepalen wat je moet doen om een effectieve training neer te zetten? Wil je snel aan de slag gaan met het veranderen van je leefstijl en starten met het behalen van je persoonlijke doelen? Ervaar zelf wat Personal Training bij Optimaal Leefstijl jouw allemaal kan opleveren. Uiterst gedreven staan onze personal trainers voor je klaar om jou verder te helpen. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal training? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.