Hoe verlaag ik hoge bloeddruk?

Hoe verlaag ik hoge bloeddruk

Deel dit bericht op:

Hoe verlaag ik hoge bloeddruk

Hoe verlaag ik mijn bloeddruk?

Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders in de leeftijd van 30 tot 70 jaar een hoge bloeddruk heeft en/of daar diverse medicijnen voor gebruikt. In de volksmond wordt hoge bloeddruk ook wel hypertensie genoemd. We spreken pas van een hoge bloeddruk bij een bovendruk van 140 mmHg of hoger en/of bij een onderdruk van 90 mmHg of hoger. Heb je regelmatig last van kortademigheid? Of raak je snel vermoeid zonder enige inspanning? Dan kan het wel eens zo zijn dat jouw bloeddruk te hoog is.

In het begin zal je hier niet zo snel veel van merken. Echter zal na verloop van tijd een hoge bloeddruk grote gevolgen voor je kwaliteit van leven en leven in zijn algeheel meebrengen. Het hebben van een hoge bloeddruk vergroot bijvoorbeeld de kans op hartfalen, hartinfarcten en beroerten. Vandaar is het goed om regelmatig je bloeddruk te laten controleren! Evenals het in actie komen wanneer uit de meting blijkt dat de bloeddruk te hoog is. Die vraag die nu waarschijnlijk in je opkomt is, maar hoe verlaag ik mijn bloeddruk dan zo snel mogelijk? Dat antwoord is heel eenvoudig: gaan de slag te gaan met een gezonde levensstijl. Hoe je dat doet? En wat daar allemaal bij komt kijken? Je leest het hieronder.

  1. Het simpele antwoord op de vraag ‘Hoe verlaag ik mijn bloeddruk’?

Je kunt verschillende pijlers van je leefstijl gaan veranderen. Het simpelste is om je voedingspatroon eens te bekijken, want alleen al het aanpassen van je eetpatroon kan effect hebben op het verlagen van je bloeddruk. En daarbij is eten iets wat je toch elke dag al doet. Je hoeft dus alleen de juiste voedingsproducten in de juiste hoeveelheden te nuttigen die nodig zijn voor jouw leefstijl. Neem gezonde én gevarieerde voeding tot je. Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende groente (minimaal 250 gram) en fruit (minimaal 2 verschillende stuks) binnenkrijgt. Let daarnaast ook op je zoutinname. Zout is namelijk een echte dooddoener voor je bloeddruk. In vrijwel alle voedingsmiddelen komt zout voor: van nature of toegevoegd. Je krijgt er al snel te veel van binnen, in Nederland eten de meeste mensen veel te veel zout. De meeste zout die we nuttigen komt uit bewerkte voedsel. Vermijd bewerkte voedingsproducten daarom waar mogelijk en vervang ze voor verse of zoutloze ingrediënten. Dus vraag je je wel eens af: hoe verlaag ik mijn bloeddruk snel? Dan is het beperken van je zoutinname de meest voor de hand liggende methode. In het begin zal dit even wennen zijn, maar door jezelf de tijd te geven, een goede planning te hanteren en een dosis aan variatie in de rest van je voedingspatroon te hanteren zal je binnen no-time wennen eraan kunnen wennen.

  1. Beweeg dagelijks: goed voor je hart en bloedvaten

Bewegen is goed, meer bewegen is beter. We weten allemaal dat dagelijks bewegen goed is voor onze gezondheid. Zowel voor onze fysieke gezondheid als mentale en spirituele gezondheid. Wist je echter ook dat bewegen in de vorm van wandelen, fietsen en andere lichamelijke inspanningen een positieve invloed heeft op je bloeddruk? Je hart is een spier en ook dat hoort getraind te worden. Door lichamelijke minimaal 30 minuten gematigd intensief actief te zijn en te blijven houd je je hart en vaten in goede conditie. Wissel je lichamelijke inspanning met krachttraining door een bezoek te brengen aan je sportschool, stap op de fiets, trek wat baantjes in het zwembad of wandel een stevig rondje door het park.

  1. Vermijd/verminder snelle suikers

Het is natuurlijk geen geheim dat snelle suikers en koolhydraten je lichaam in korte tijd een flinke boost geven aan je bloedsuikerspiegel. De snelle boost zal ook kunnen leiden tot een snelle daling. Ook hebben snelle suikers grote invloed op je bloeddruk. Krijg je te veel snelle suikers binnen, dan leidt dit tot beschadiging van de bloedvaten. Op de lange termijn zal het beschadigen van de bloedvaten kunnen leiden tot aderverkalking en een verhoogde bloeddruk. Probeer daarom het eten van koolhydraten in de vorm van snelle suikers te beperken. Vermijd niet alle koolhydraten, zoals een koolhydraatarm dieet, want naast dat het lichaam functioneert op koolhydraten hebben ook onze hersenen deze macronutriënten nodig. Kies daarom voor vezelrijke voedingsproducten waarbij het lichaam wat langer over zal doen om de genuttigde koolhydraten te kunnen verteren en jij zo een beter verzadigd gevoel zal krijgen. Dit zal leiden tot het feit dat je minder snel andere voedingsproducten zal nuttigen en uiteraard zal dit ook een positief effect hebben op je bloeddruk.

  1. Verminder stress en verlaag je bloeddruk

Ervaar je regelmatig spanningen? Heb je vaak stress? Dan is de kans groot dat je een hoge bloeddruk hebt. Misschien is het verminderen van stress niet het eerste waar je aan denkt wanneer je kampt met de vraag ‘hoe verlaag ik mijn bloeddruk’? Stress is één van de grootste veroorzakers van chronische ontstekingsreacties in ons lichaam. De ontstekingsreacties kunnen leiden tot allerlei gezondheidsklachten waaronder een hoge bloeddruk of zelfs een enorm lage bloeddruk. De snelle veranderende wereld waarin we tegenwoordig leven vraagt om continu ‘aan’ te staan. Je hebt verantwoordelijkheden, afspraken, een gezin, geliefde en tijd nodig voor jezelf. Het is daarom van belang om te zorgen voor genoeg ontspanning in je dagelijkse leven. Gun dit jezelf echt waar. Gun jezelf elke dag een momentje om even te rusten om alles op een rijtje te zetten en stress uit de weg te ruimen. Want dat is niet alleen goed voor je lichaam; ook voor je geest!

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.