Inhoud
Hoe kom ik van mijn nekklachten af?
Een stijve nek is een vervelend kwaaltje waar veel mensen wel eens last van hebben. Het is een vervelende klacht dat soms tijd nodig heeft om goed te kunnen herstellen. Nekpijn komt zowel bij jongeren als bij ouderen geregeld voor. Bij 1 op de 7 mensen duren de klachten langer dan 6 maanden. We noemen dat chronische nekpijn. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van nekklachten. Het kan komen door een verkeerde lichaamshouding, beweging, overbelasting tot aan slijtage of door een ongeluk waarbij de nek een flinke klap heeft gekregen. In deze blog lees je hoe nekklachten kunnen ontstaan en wat je er tegen kunt doen om snel en effectief weer van nekpijn te genezen.
Wat zijn nekklachten?
Nekpijn is een kwaaltje waar iedereen wel eens last van heeft gehad. Ongeveer 2 op de 3 mensen in Nederland heeft in het leven wel eens last van nekpijn. De pijn in de nek komt meestal vanuit je hals. Bij de hals heb je verschillende spieren, banden en kleine gewrichten die ontstekingen kunnen oplopen. Zodra de ontstekingen flink zijn toegenomen, ontstaat er een zeurende pijn. Die zeurende pijn kan je aan één of beide kanten voelen. Het is ook goed mogelijk dat de pijn verder trekt naar andere delen van je lichaam, zoals schouder, borst of rug. Sommige mensen ervaren ook een flinke hoofdpijn door de nekklachten. De pijn kan gaan uitstralen naar je armen en tintelingen in je handen of vingers veroorzaken. Helaas is het zo dat je met het hebben van nekpijn vaak een beperkte rotatievermogen van je hoofd ervaart. Omkijken tijdens het autorijden kan dan lastig zijn. Ga altijd veilig het verkeer op door de onderstaande tips in de blog toe te passen wanneer je nekpijn hebt.
Hoe ontstaan nekklachten?
De meeste nekhernia’s ontstaan door een langdurige verkeerde lichaamshouding in te nemen. Je kan daarbij denken aan de zithouding op je werk of thuis. Een nekhernia heeft een hoger risico wanneer tussenwervelschijven in de nek scheef op elkaar staan en er een uitstulping ontstaat. Er komt dan veel druk op de zenuwbanen te staan wat vervolgens tot pijn zal leiden. Nekklachten kunnen ook ontstaan door het maken van een verkeerde beweging of als gevolg van (veel) stress of spanning. Een andere oorzaak van het hebben van nekklachten kan door een letsel zijn. Een letsel kan je oplopen door een val tijdens het sporten of door een ongeluk met een whiplash tot gevolg.
Hoe kom ik snel van mijn nekklachten af?
Hoe lang een stijve nek duurt, is per persoon verschillend. De meeste gewone nekpijn gaat vanzelf weer over. Meestal nemen de pijn en stijfheid binnen twee tot zes weken af. Je versnelt je herstel door in beweging te blijven en risicofactoren te vermijden. Hoe pijnlijk het soms ook kan zijn. Het is verstandig om altijd bij jezelf na te gaan wanneer en mogelijk hoe je nekklachten zijn ontstaan. Komt het door een verkeerde slaaphouding, beweging of door iets anders? Als je erachter bent gekomen wat mogelijke de oorzaak van de pijn is, dan kan je de volgende keer dat makkelijker voorkomen. Het is raadzaam om je nek zachtjes los te masseren. Dat kan je zelf doen of je laat het doen door een ander.
Er zijn verschillende meningen over het warm houden en verkoelen. Om acuut de pijn te verlichten kan je gaan verkoelen. Verkoel je nek nooit door direct een ijs op je huid te leggen. Doe er bijvoorbeeld een theedoek omheen. Warmte is te adviseren om de dag erna toe te passen, zodat je gemakkelijker je nek kan laten ontspannen. In bewegingen houden blijft de beste medicijn. Tot slot kan je een spierbalsem voor het naar bed gaan smeren, zodat het tijdens je slaap goed in je huid intrekt. Dit kan helpen om wat meer soepelheid te creëren bij je nek.
Optimale resultaten met persoonlijke training & coaching
Vind je het lastig om zelf te bepalen wat je moet doen om een effectieve training neer te zetten? Wil je snel aan de slag gaan met het veranderen van je leefstijl en starten met het behalen van je persoonlijke doelen? Ervaar zelf wat Personal Training bij Optimaal Leefstijl jouw allemaal kan opleveren. Uiterst gedreven staan onze personal trainers voor je klaar om jou verder te helpen. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal training? Get in touch! Neem contact met ons op.