Beste oefeningen voor de nekspieren

Beste oefeningen voor de nek

Deel dit bericht op:

Beste oefeningen voor de nek

De beste oefeningen voor de nekspieren

Zeker twee miljoen mensen in Nederland last hebben van rug- of nekpijn blijkt uit de cijfers van het RIVM. Zitten wordt ook het nieuwe roken om een reden genoemd. Veel nek- en rugklachten komen door onze inactieve en zittend levensstijl. Hoewel je altijd een keuze hebt om er wat aan te doen, is het helaas niet zo eenvoudig om opeens minder te werken of van baan te veranderen. Vandaar geven we je in deze blog twee oefeningen mee waarmee jij je nekspieren kan versterken om nek- en klachten te kunnen verminderen.

10 oorzaken van nekpijn

Niet alleen langdurig in een verkeerde houding zitten zorgt voor nekklachten. Ook een verkeerde houding tijdens het slapen, lopen en staan kunnen hier een bijdrage aan leveren. Er zijn verschillende oorzaken van nekpijn. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

  1. Een whiplash als gevolg van een sport- of (auto)ongeluk
  2. Overbelasting van nekspieren
  3. Plotse bewegingen
  4. Spierverrekking
  5. Nekhernia
  6. Spanning en stress
  7. Slijtage en artrose
  8. Koude
  9. Een schouderletsel
  10. RS

Het is belangrijk om je nekpijn serieus te nemen. De pijn kan doorschieten naar je de delen van je lage rug en zorgen voor nog meer fysieke klachten. Ook kan nekpijn resulteren in migraine, misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Gelukkig kan je zo snel afkomen van de nekpijn. Pas die tips toe en voorkom andere fysieke klachten.

Top twee oefeningen voor de nekspieren

Er zijn talloze oefeningen om je nekspieren te kunnen trainen. Vanuit Optimaal Leefstijl Doetinchem adviseren we om niet met apparaten je nekspieren te versterken. Kies voor je eigen weerstand of lichte weerstand. Je eigen weerstand is de weerstand via je hoofd. Een gemiddeld hoofd van de mens weegt 5 kilo. Met diverse rotatie en isolatie oefeningen kan je al je nekspieren flink uitdagen. Laten we kijken naar de twee oefeningen om je nekspieren te versterken.

Shrugs

Voor deze oefening wil je een lichte weerstand in de handen nemen. Pak met beide handen een dumbell vast. Ga rechtop staan en zorg dat je in een natuurlijke trotse houding staat. Laat de dumbells in je handen hangen en ontspan je schouders. Breng vervolgens je schouders naar je oren en zorg dat je het drie tellen vasthoudt. Laat vervolgens in drie tellen je schouders langzaam zakken. Deze oefening werkt vooral op het bovenste deel van de trapezius.

De nek extensie is een andere prima oefening om je nekspieren te versterken.

Chin tucks

Met Chin tucks trek je je nek in door je kin naar je borstkas te brengen. Dat kan zittend, staand of liggend. Zodra je een dubbele kin weet te maken doe je het goed. Deze oefening kan je met en zonder extra weerstand uitvoeren. Zorg dat je op de grond steunt op je handen en knieën. Kijk recht vooruit en trek je kin 10 maal in. Plaats je handen en knieën goed op de grond om stabiel te blijven. Door in deze positie de oefening uit te voeren werk je tegen de zwaartekracht in. Met extra weerstand probeer staand of liggend 10 chin tucks te doen. Draai vervolgens nog eens drie series. Houd de rekker in je handen vast en wanneer je je kin intrekt, moet je de weerstand van de rekker overwinnen.

Je kan de chin tuck ook tegen de muur uitvoeren. Sta met je voeten 30cm van de muur af. Breng je heupen, rug en schouders van de muur. Op die manier maak je enkel met de kruin van je hoofd contact. Houd je hele lichaam in een mooie rechte lijn houd deze positie 30 seconden vast. Chin tucks versterken vooral de diepe cervicale flexoren en de lage cervicale extensoren. Het zijn de spieren die je hoofd in een goede neutrale houding brengen.

Optimale resultaten met persoonlijke training & coaching

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal training bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Uiterst gedreven staan onze personal trainers voor je klaar om jou verder te helpen. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal training? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.