Wat is een gezonde lunch?

Gezonde lunch

Deel dit bericht op:

Gezonde lunch

Wat is een gezonde lunch?

De middagmaaltijd of lunch is de maaltijd die gegeten wordt rond het midden van de dag, meestal tussen 12 en 14 uur. De lunch levert je voedingsstoffen en energie om de middag door te komen. Dat niet alleen, het zorgt er ook voor dat je genoeg energie hebt om je lichaam en je hersenen alert en creatief te houden Maar wat is een gezonde lunch en welke variaties kan je hanteren? We leggen het je in deze blog uit.

Wat betekent een gezonde lunch?

Gezond lunchen hoeft niet direct moeilijk te zijn. Sterker nog, met deze recepten is het een feestje! Er zijn genoeg opties. Of je nu een lekker recept zoekt voor tussen de middag of een recept om mee te nemen. Gezond lunchen is voor ons een voedzame maaltijd vol goede ingrediënten en die past in een gezonde levensstijl. Daarbij kan je denken aan voldoende vezels, eiwitten, groente, fruit en weinig verzadigde vetten. Wat neem jij het liefst tijdens je lunch? Een volkorenbroodje met kaas, kipfilet broodbeleg en tomaat, een groene salade met ei of toch liever een kleine warme maaltijd? Wat je ook kiest: variëren is goed en gezond.

Geen energiedips

Een goede gezonde lunch is niet allen nodig om je te voeden, het levert ook de benodigde energie om tot aan je avondmaaltijd de dag door te kunnen komen. Bovendien zorgt een goede en gezonde lunch voor een continue energieafgifte. Dit betekent dat je geen energiedips ervaart, maar je lekker energiek voelt. Stel je maar eens voor een auto die geen benzine meer heeft. Die komt ook niet vooruit. Ook jouw eigen lichaam heeft brandstof nodig om kilometers te kunnen maken.

Als je iets gezonds wilt eten bij je lunch, kies dan voor volkoren in plaats van bruin brood. Bruin brood bevat namelijk snelle koolhydraten is en het nadeel hiervan is dat ze onze bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Dit zorgt voor een korte boost van energie. De plotseling energieboost maakt insuline aan. Binnen een uur of drie is de bloedsuikerspiegel weer gedaald en is je energie weer minder. Op dat moment voel je je lusteloos en heb je een gebrek aan energie en je krijgt weer honger. Dan wil je weer eten. Volkoren brood kan een prima optie zijn, vooral als je daar een gezond beleg op kiest. We hebben 20x gezonde broodbeleg ideeën voor je uitgewerkt die je kan hanteren.  Maar, er is nog heel veel meer mogelijk. Een heerlijke salade, goedgevulde omelet en nog veel meer.

Een goede broodlunch

  • Met volkorenbrood krijg je lekker veel vezels binnen voor een verzadigd gevoel en volop koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitamines en mineralen, zoals ijzer. En brood is een belangrijke bron van jodium, omdat er speciaal bakkerszout wordt gebruikt, waaraan jodium is toegevoegd.
  • Je krijgt met halvarine of margarine gezonde vetten en vitamine A en D binnen.
  • Wat doe je op dat volkorenbrood? Bekijk beleg-ideeën.
  • Neem een stuk fruit mee, zoals banaan, tros druiven, appel, sinaasappel of in stukjes gesneden meloen.
  • Een smakelijke aanvulling op de lunch is wat groente, zoals komkommer, tomaat of radijs.
  • Neem een schaaltje magere of halfvolle yoghurt met fruit erbij. Je kan ook kiezen voor een bakje Skyr met smaak.

Adviezen voor een gezonde lunch

  • Een gezonde lunch levert gemiddeld 300-600 kcal en bevat minimaal 75 gram groente.
  • Kies voor volkorenbrood of andere volkoren graanproducten, aardappelen en/of peulvruchten.
  • Besmeer je brood met halvarine of zachte margarine uit een kuipje.
  • Als broodbeleg kan je ook een plakje vleeswaar, een lepel saus (zoals slasaus, ketchup of een theelepel mosterd) of zoet beleg, bijvoorbeeld appelstroop of jam.
  • Maak je lunch compleet met andere producten, zoals 30+ kaas, ei, vis of notenpasta, een glas melk en fruit.

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.