Tips om de carnaval fit door te komen

Tips om Fit de carnaval door te komen

Deel dit bericht op:

Tips om Fit de carnaval door te komen

Fit de carnaval doorkomen

Carnaval is een uitbundig, drie dagen durend volksfeest. In Nederland oorspronkelijk alleen voorkomend in het zuiden, maar tegenwoordig ook gevierd in andere delen van het land. In de blog geven we je mee hoe je fit kan blijven tijdens de carnaval. Daarvoor gaan we in op het eet- en drinkgedrag en krijg je een aantal tips ervoor mee om je niet brak te voelen.

Wat is carnaval?

Van oorsprong is carnaval een katholiek feest. Met carnaval wordt het begin van het vasten gevierd. Na het feesten start een periode van veertig dagen vasten voor Pasen. Om de vasten goed te kunnen ‘overleven’ wordt in de dagen voor Aswoensdag een feest gevierd en dat is de carnaval. Carnaval wordt uitbundig gevierd in landen als Brazilië. In Vergelijking met Nederland is dit nog groter en uitgebreider dan je het ooit kan voorstellen! Zowel in Nederland als in andere landen worden er verschillende toffe wagens gemaakt met allerlei verschillende thema’s. Van vroeger uit was Carnaval een echte eetfestijn. Carnaval was namelijk het moment om uitbundig te vieren voordat de vastentijd begon. Tegenwoordig wordt weinig gedaan. Wanneer het carnaval is wordt er veel alcohol gedronken en ook veel fastfood gegeten. Ondanks het hossen en springen kan het maar zo zijn dat je een aantal kilo’s aankomt. Dat zal jammer zijn van al die tijd dat je zo goed bezig met sporten en gezond eten. Om ervoor te zorgen dat het niet volledig uit de hand loopt, willen we je een aantal tips meegeven alvorens je in het feestgedruis losbarst.

Wat is een kater?

Je zet je verstand even op nul en besluit lekker los te gaan. Het nieuws krijg je niet meer mee, je staat op met bier en schmink en gaat slapen met een voldaan gevoel en nog wat liedjes die door je hoofd dreunen. De reden dat je je zo slecht voelt de volgende dag of al op dezelfde dag komt vaak door alcohol en vochtverlies. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en dit resulteert in onder andere hoofdpijn, misselijkheid en misschien zelfs duizeligheid. Wanneer het lichaam alcohol afbreekt, komen er afbraakproducten vrij die je misselijk maken. Het beste middel tegen een kater is dan ook om simpelweg niet drinken.

Toch een drankje doen?

  • Bedenk dan van tevoren hoeveel je wilt drinken: 1, 10 of 20 stuks?
  • Kies eens voor een alcoholvrij biertje.
  • Kies voor een mix: mix van half bier, half spa rood.
  • Drink je iets anders, kies voor light of zero om vele kcal te voorkomen!
  • Wissel elk glas alcohol af met een glas water.
  • Drink bij thuiskomst nog flink wat water.

De ongezonde hap

Tijdens en na het stappen zal je bloedsuikerspiegel enorm schommelen. Dat is normaal, maar als je met regelmaat alcohol drinkt zorgt dat na een tijdje ervoor dat bloedsuikerspiegel enorm daalt en dan komt de vette hap. Je bent namelijk buiten en zal niet direct naar huis gaan om lekker wat te koken en te eten. Je wilt toch geen feestje missen? Of wel soms? Je besluit daarom toch die vette hap te nemen. Uit onderzoek is gebleken dat de top drie van carnavalsvoedsel bestaat uit: friet, shoarma en pizza. Ongetwijfeld klinken deze vette happen je bekend in de oren. Misschien heb je een eigen favoriet, maar toch valt de keuze op iets dat snel, makkelijk en calorierijk is. Een goede voorbereiding is daarom het halve werk. Plan voor de carnaval je maaltijden goed vooruit. Kijk naar wat je een dag van te voren wilt gaan eten, bereid het alvast voor en doe het in de koelkast en voorkom dat je te veel calorieën nuttigt!

  • Een portie friet (150 gram) bevat 450 calorieën.
  • Een broodje shoarma (zonder saus, per 150 gram) 480 calorieën.
  • Een gemiddelde halve pizza (200 gram) 408 calorieën.

Voorkom ongezond eten met deze tips

Om die vette hap toch niet te nemen of in ieder geval niet te veel ervan te eten, hebben we een aantal makkelijk toe te passen tips voor je:

  1. Maak voordat je op stap gaat alvast het eten klaar. Het liefst een dag van te voren. Een grote pan soep, een stamppot of goed gevulde pasta kan je gemakkelijk invriezen. Zo sta je niet lang in de keuken en hou je genoeg tijd over om te feesten.
  2. Eet voordat je gaat stappen een goede en gezonde maaltijd, zoals stamppot of erwtensoep met veel groenten.
  3. Eet twee tot drie stuks fruit. Fruit is rijk aan vocht en zal je makkelijker verzadigen.
  4. Eet in de ochtend een (halve) bak magere kwark met fruit. De eiwitten en vezels verzadigen je goed, waardoor je prima een aantal uur vooruit kan.
  5. Als je laat op staat ga dan niet meteen aan de spek met eieren. Eet een normaal ontbijt die vezel- en eiwitrijk is, zoals havermout, muesli, of kwark.
  6. Drink voldoende water tijdens je maaltijden. Water inderdaad, geen alcohol. Zo zal je minder veel alcohol nuttigen.
  7. Weet je van jezelf dat je toch veel alcohol gaat nuttigen? Kies voor alcohol vrij drankjes.
  8. Zal de vette hap toch bij jou erin gaan? Vermijd de sauzen om het nuttigen van extra calorieën te voorkomen.

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.