De effecten van zout op het lichaam

De effecten van zout

Deel dit bericht op:

De effecten van zout

De effecten van zout op het lichaam

De Nederlandse mannen en vrouwen eten per dag ongeveer 8,5 gram zout. De norm voor de dagelijkse zoutinname is maximaal 6 gram per dag. Hoge zoutconsumptie zal leiden tot een verhoogde bloeddruk en hoger risico op hart- en vaatziekten en nierschade. Geregeld duiken er wetenschappelijke publicaties op die stellen dat zout helemaal niet zo schadelijk is voor de gezondheid. En dat de norm voor zout best omhoog kan. Wat zijn de effecten van zout op ons lichaam en wat moeten we nu geloven?

Gezondheidseffecten van zout

De belangrijkste bron van natrium in onze voeding is zout. Wanneer het gaat over de gezondheidseffecten van zout wordt algemeen aangenomen dat het vrijwel altijd gaat over de negatieve effecten van het natrium. Natrium is belangrijk voor ons lichaam en brengt ook gunstige veel gunstige gezondheidseffecten met zich mee. Mensen die te veel zout binnenkrijgen zullen negatieve gezondheidseffecten ervaren, zoals een verhoogde bloeddruk. Dat kan leiden tot nierschade en hart- en vaatziekten. De negatieve effecten kunnen zo groot worden dat het zal leiden tot sterfte. Per dag 5 gram zout extra wordt in verband gebracht met een 14% hoger risico op hart- en vaatziekten en 23% hoger risico op een beroerte. Echter zijn er ook gunstige gezondheidseffecten.

Het zorgt namelijk voor de regulatie van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Het is je vast weleens opgevallen hoeveel verschillende soorten zout er zijn: zeezout, Keltisch zout, Himalaya zout en gewoon keukenzout. Maar wat zijn de verschillen in zoutsoorten en hebben ze een ander effect op de gezondheid? We zochten het voor je uit. De verschillen in hoeveelheid natrium tussen de verschillende zoutsoorten zijn niet erg groot. Maar alle beetjes helpen natuurlijk. Hieronder de hoeveelheid natrium van verschillende zoutsoorten:

  • Tafelzout: 39,1% natrium
  • Zeezout: 38,3% natrium
  • Himalaya zout: 36,8% natrium
  • Keltisch zout: 33,8% natrium

Richtlijn zoutinname

  • 0-6 maanden: minder dan 1 gram
  • 7-12 maanden: maximaal 1 gram
  • 1 tot 3 jaar: maximaal 3 gram
  • 4 tot 6 jaar: maximaal 4 gram
  • 7 tot 10 jaar: maximaal 5 gram
  • 10 jaar en ouder: maximaal 6 gram

Ongewenste effecten op de gezondheid

  • Verhoogde bloeddruk
  • Hart- en vaatziekten
  • Nierziekten
  • Maagkanker
  • Botontkalking

Risicogroepen

  1. Mensen met hoge bloeddruk
  2. Mensen met overgewicht
  3. Ouderen

De wetenschap en marketing

Op het internet, supermarkten en andere platformen vinden bedrijven dat het zout wat zij verkopen het gezondste en beste is. Er is nog geen enkele studie te vinden welke de gezondheidsvoordelen van de verschillende soorten zouten van elkaar heeft onderzocht. Waarschijnlijk zijn de verschillen voor onze gezondheid minimaal. Het bestaat allemaal hoofdzakelijk uit natriumchloride. De hoeveelheden andere mineralen zoals kalium en magnesium zijn zo klein dat dit geen effect op je gezondheid zal hebben. Als je, om wat voor een reden dan ook, gebonden bent aan een natriumarm dieet dan kan je het beste kiezen voor een zoutsoort welke laag in natrium is, zoals Himalaya zout of Keltisch zout. Alle beetjes helpen tenslotte.

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.