Hoeveel eieren per dag of week is gezond?

Hoeveel eieren is gezond

Deel dit bericht op:

Hoeveel eieren is gezond

Hoeveel eieren per dag of week is gezond?

Al vanouds wordt een ei, gebakken en gekookt, door veel mensen en ook door dieren gegeten. Het is calorie- en eiwitrijk en het zorgt voor een goed verzadigd gevoel, waardoor je een lange tijd zonder eten en drinken vooruit kan. Daarnaast is een ei enorm rijk aan vitamines (B12, D, A en B2) en mineralen (fosfor, seleen, ijzer en zink). Ondanks de vele voordelen van het ei zijn er ook enkele nadelen. Zo is een ei rijk aan cholesterol en kan het een negatief impact hebben voor diabetes patiënten. In deze blog lees je hoeveel eieren op een dag of week gezond is en waar de risico’s liggen.

Hoeveel eieren mag je eten?

Lange tijd werd aangeraden om niet te veel eieren te eten omdat een ei relatief veel cholesterol bevat en het cholesterolgehalte in het bloed zou verhogen. Het advies luidde om maximaal twee tot drie eieren per week te eten. Eieren zouden namelijk slecht zijn voor je cholesterol. Dat advies is achterhaald, want de laatste jaren verschijnen steeds meer onderzoeken die die cholesterolhypothese onderuit halen. Van de laatste tien jaar zijn bij de meeste studies bij gezonde mensen geen rechtstreeks verband gevonden tussen de consumptie van eieren, een verhoogd bloedcholesterolgehalte en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Vooral door verzadigde vetten wordt het cholesterol in ons lichaam beïnvloed.

Zowel in België als in Nederland adviseren de officiële voedingsrichtlijnen voorlopig nog altijd om maximaal drie eieren per week te eten. Hierbij wordt duidelijk verwezen naar de limiet van 300 mg cholesterol per dag. Eind 2019 publiceerde de Hoge Gezondheidsraad zijn praktische voedingsaanbevelingen voor volwassenen in België. Er wordt geen aanbeveling gegeven voor de consumptie van eieren op het vlak van hoe vaak of hoeveel je ervan mag eten. Het effect op de gezondheid van de mens daarvan is namelijk nog onvoldoende duidelijk.

In een gezond voedingspatroon past het om twee tot drie eieren per week te eten. Wij adviseren om te variëren ei, vlees, vis, vlees en peulvruchten. Als je vegetariër bent raden wij je aan om eieren te combineren met peulvruchten. Op deze manier krijg je namelijk de nodige eiwitten, vitaminen en mineralen binnen.

Eieren (maar ook schaaldieren en lever) bevatten hoofdzakelijk onverzadigde vetten.

Zijn eieren ook veilig?

Bij Optimaal Leefstijl Doetinchem kijken we altijd naar het totale plaatje en categoriseren we voedingsproducten niet direct als gezond of ongezond. Of iedere dag een gekookt of gebakken ei gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder op een dag eet. Toch zijn er aspecten om rekeningen mee te houden om te begrijpen of een ei veilig is om te eten.

Eieren kunnen namelijk besmet raken met Salmonella besmet zijn. In Nederland zorgt de Salmonellabacterie regelmatig voor darminfecties en levert het maag- en darmklachten op bij mensen. De bacterie kan in veel verschillende levensmiddelen voorkomen, maar vooral die van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren en zuivelproducten. De meeste mensen raken besmet met de bacterie door het eten van niet of onvoldoende verhitte dierlijke producten. Het beste wat je kan doen is door de eieren in de koelkast: zo loop je minder kans op besmetting.

Met de punt naar beneden blijven ze langer goed. Gebruik je eieren niet meer in rauwe vorm na de houdbaarheidsdatum. Wanneer ze rot zijn, merk je dat snel aan een sterke zwavelstank. Ook kunnen eieren door hun hoge vetgehalte gemakkelijk contaminanten opstapelen. In eieren van kippen uit eigen tuin kunnen dioxines en Polychloorbifenylen zitten door bijvoorbeeld verontreiniging van de bodem. Ondanks dat het misschien cliché klinkt doe je er dus goed aan om je eieren goed te controleren, voordat je ze in gebruik neemt.

Eten met de juiste balans

Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Bij Optimaal Leefstijl Doetinchem kijken we naar het totale plaatje en wat je verder op een dag eet. Het is van belang om naast eieren ook te variëren in vis, vlees, ei en/of vleesvervangers. Het eten van drie eieren per week past uitstekend in een gevarieerde voedingspatroon. Per dag is het beste mogelijk om twee tot misschien zelfs vier eieren te eten. Om de juiste balans te houden en ervoor te zorgen dat je ook andere goede voedingsstoffen binnenkrijgt adviseren we om bij regelmatig eieren te eten wat minder kaas, leverproducten en vlees te eten. Aangezien vegetariërs over het algemeen minder verzadigde vetten binnen krijgen, kunnen zij meer eieren per week eten dan vleeseters. Vegetariërs kunnen vier tot zes stuks eieren per week eten.

Maak je eigen salade met ei. Veldsla bevat de meeste voedingsmiddelen van alle slasoorten.

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.