Hoe krijg je buikvet weg?

Hoe krijg je snel buikvet snel weg

Deel dit bericht op:

Hoe krijg je snel buikvet snel weg

Hoe krijg je buikvet weg?

Buikvet wegtrainen is een veel besproken onderwerp. Naast genetische aanleg en hormonen komt ook je leefstijl om de hoek kijken. Tot op de dag vandaag worstelen mannen, vrouwen, jongeren en ouderen met de vraag ‘hoe krijg je buikvet weg?’. Het is begrijpelijk dat niet iedereen thuis is in de fitness- en sportwereld. Vandaar dat we de meest effectieve methode voor buikvet verliezen aan je willen uitleggen.

Wat is buikvet?

Wanneer iemand relatief veel vet op de buik vasthoudt dan wordt dit ook wel een abdominale vetverdeling genoemd. Naast dat het wellicht vanuit esthetisch oogpunt niet fijn is om dit te hebben, kan dit ook je gezondheid negatief beïnvloeden. Je gezondheid wordt negatief beïnvloed wanneer het vet rondom de organen zich begint te ophopen. Dit noemen we ook wel orgaanvet of visceraal vet. Een grote buikomvang en veel visceraal vet kan in het lichaam voor verschillende kleine ontstekingen zorgen. Op de lange termijn zal je de meest uiteenlopende gezondheidsklachten ervaren, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker.

Een vervette lever (alcoholic of non-alcoholic fatty liver disease) is een welbekende vorm van orgaanvet. Ooit wel eens gehoord van een bierbuikje? Juist ja! Wanneer je veel orgaanvet hebt zal je bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol verhoogd zijn. Dat wordt ook metabool syndroom genoemd. Het nastreven van een strakke platte buik is dus niet alleen vanuit esthetisch oogpunt aan te bevelen, maar ook vanwege gezondheidsredenen. Wanneer je aan het afvallen bent, is het niet zo dat je automatisch buikvet verliest. In het eerste geval zal je over je gehele lichaam verdeeld wat vocht kwijtraken. Je genen bepalen zelf op welke delen het lichaam sneller vet zal verliezen. Zo kan het zijn dat je eerst vet rondom je gezicht, nek, schouders en borstkas zal verliezen terwijl het vet op je buik hardnekkig blijft zitten. Vooral het vet op de onderbuik verdwijnt bij veel mensen pas wanneer ze en zeer laag vetpercentage bereiken.

De magische formule

Om buikvet weg te krijgen geldt simpelweg de eeuwenoude regel: minder calorieën eten dan dat je lichaam nodig heeft. Is het dan zo simpel? In theorie wel, maar in de praktijk blijkt het toch lastiger te zijn. De verleidingen zijn voor sommige mensen te groot om toch zich aan bepaalde maatregelen aan te houden. Vaak is ook de omgeving een belangrijke factor waardoor het afvallen niet lukt. Ga maar eens even na; jij wilt afvallen, maar thuis zie je telkens andere lekker dingen eten en drinken en krijg je te horen dat een klein stukje geen kwaad kan. Wat doe jij dan?

Met een fictief persoon genaamd Jan zal ik kort het principe uitleggen, zodat het beter te begrijpen is. De voedingsbehoefte van Jan is 2500 calorieën per dag. Als Jan elke dag 2500 calorieën eet, zal hij niet aankomen en niet afvallen. 2500 calorieën heeft Jan dus nodig om zijn gewicht vast te kunnen houden. Zodra Kees onder die 2500 calorieën gaat eten, dan zal hij gestaag zijn lichaamsgewicht kunnen verlagen en na verloop van tijd vet kunnen verliezen. Zodra Jan boven de 2500 calorieën gaat eten en dat een langere periode zo blijft doen, dan zal het gewicht toenemen en wordt de kans groter dat hij ook in vetmassa zal aankomen.

Plaatselijk vet verbranden

Tot op de dag van vandaag is er helaas geen mogelijkheid om plaatselijk vet te verbranden. Er zijn wel verschillende technieken om vetcellen plaatselijk in te kunnen vriezen. Echter zal je nooit een platte buik kunnen behalen door aan zulke methodes te denken. De grootste verandering en investering die gedaan moet worden is de leefstijl veranderen en gezonde gewoontes aanleren. Het is goedkoper, succes gegarandeerd en makkelijker vol te houden. Wat ook niet zal helpen is om de gehele dag buikspieroefeningen te doen in de hoop dat je buikvet vermindert. Dit is een fabel. Het trainen van je buikspieren draagt wel enorm goed bij aan een sterke core en lichaamshouding. Daarbij zorgt het trainen van je buikspieren ervoor dat je de doorbloeding rondom je buik stimuleert en zo de spieren makkelijker zichtbaarder zullen zijn wanneer ook de vetpercentage lager is.  Zodra je onder je voedingsbehoefte eet, ga je vet verliezen. Je lichaam kiest zelf waar het vet wordt verbrandt. De buik is helaas vaak één van de laatste plekken waar het vet zichtbaar vermindert, laat je dus niet ontmoedigen en geef jezelf de tijd om deze vet weg te krijgen.

Wat is de oorzaak?

Bij het vasthouden van buikvet ben je afhankelijk van je genen en deels van hormonen. Daarnaast is uiteraard ook het vetpercentage van belang. Hoe lager je vetpercentage zal zijn, des strakkere buik je zal hebben. Een aantal hormonen lijken een belangrijke rol te spelen bij abdominale vetverdeling. Zo lijkt cortisol dat vooral veel vrijkomt bij chronische stress en/of ontstekingen of toegediend wordt als medicijn (corticosteroïden, hydrocortison, prednison) het vet wat meer richting het buikgebied te sturen. Ook kunnen hoge insulinespiegels zoals bij insulineresistentie effect hebben op de zijkant en achterkant van de buikomvang, de zogenaamde zwembandjes (lovehandles). Daar staat tegenover dat hormonen zoals DHEA, testosteron en groeihormoon dit juist tegen gaan (antagonisten).

Wanneer mannen ouder worden dalen de niveaus van DHEA, testosteron en groeihormoon aanzienlijk waardoor het steeds lastiger wordt om dat buikje tegen te gaan. Wanneer je dan ook nog eens, door bijvoorbeeld chronische stress, een hoge cortisolspiegel hebt wordt dit effect op het buikvet versterkt en verlies je daarnaast ook spiermassa.

Wat kan je zelf doen?

1) Cortisol verlagen

  • Stress uit werk en privéleven beperken en zorgen voor voldoende ontspanning en slaap. Zoek voor jezelf uit waar je het beste van ontspant, want dit is voor iedereen verschillend.
  • Sport elke week twee tot drie keer per week, waarvan je zeker één keer aan krachttraining doet om je lichaam sterk en fit te houden.
  • Gezonde voeding : verminder suiker, zout, chemische e-nummers, bestrijdingsmiddelen en allergenen/intoleranties (zoals zuivel en tarwe). Kies voor gevarieerde groenten, fruit, drink voldoende water en eet eiwit- en vezelrijk via volkoren producten, peulvruchten gecombineerd met vlees, gevogelte, vis en wat zuivel.

2) Groeihormoon boosten

  • Goed slapen. Daar hebben we hem weer, want het meeste groeihormoon wordt aangemaakt tijdens slaap.
  • Voldoende eiwitten eten (groeihormoon wordt gemaakt van aminozuren).
  • Zware verantwoorde en effectieve krachttraining van maximaal een uur voor de grote spiergroepen: benen, rug, borst en core.

3) DHEA en testosteron boosten

  • Meer onverzadigde vetten in de voeding kan testosteron verhogen. DHEA en testosteron worden overigens gemaakt van vet (cholesterol). Gezonde vetten kan je halen uit noten, vis, zuivel, eieren en pinda’s. Verminder wel alcoholinname. De naam bierbuik is er niet voor niets.
  • Zware krachttraining voor de grote spiergroepen boost je testosteron terwijl te vaak lange cardiotrainingen (zoals hardlopen en wielrennen) de testosteron juist kan verlagen.
  • Chronische stress beperken door meer kleine en grote successen te boeken, want stress verlaagt testosteron en DHEA.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Mannen slaan over het algemeen vaker en makkelijker vet op bij de buik. Een abdominale vetverdeling komt dan ook vooral voor bij mannen. Bij vrouwen komt een abdominale vetverdeling voor na de overgang en/of zwangerschap. Gemiddeld genomen wordt bij vrouwen voor de overgang het vet relatief wat meer op de benen en billen opgeslagen en minder bij de buik. Wanneer de man ouder wordt komt het vet relatief vaak nog meer op de buik te zitten.

Het gewicht of de vetpercentage omlaag?

Wanneer je relatief veel vet op de buik vasthoudt is het te adviseren om je vetpercentage te verlagen. Niet alleen voor een strakkere buik, maar ook om de vele gezondheidsvoordelen. Er zit een groot verschil tussen gewicht kwijtraken en vetpercentage verlagen. Sommige mensen verlagen het gewicht drastisch, maar daalt de vetpercentage niet of nauwelijks mee. Dit komt over het algemeen door te snelle restrictie te hanteren met het eten en absurd veel te sporten en bewegen. Het kan dan zo zijn dat iemand een strakkere buik heeft, maar dat de vetpercentage weinig veranderd is.

De voordelen wegen zwaarder

Buikvet kwijtraken kost gewoon tijd. Soms kan het maanden of zelfs jaren duren voordat je het verschil ziet. Dat neemt niet weg dat je tijdens het proces op andere vlakken veel vooruitgangen zal merken, zoals minder last en pijntjes van je lichaam, gezonde bloedwaardes, energiek gevoel, fitter gevoel, strakker en gespierde lichaam, verbetering van de kwaliteit van het leven en de levensvreugde (weer) terug. De voordelen wegen zwaarder dan de nadelen. Start daarom vandaag al met je leefstijl te veranderen.

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.