Hoe kom ik de feestdagen gezond door?

Zo kom je de feestdagen gezond door

Deel dit bericht op:

Zo kom je de feestdagen gezond door

Hoe kom ik de feestdagen gezond door?

De feestdagen zijn een tijd voor vrienden, familie en ja, lekker veel eten! Maar alleen omdat het de feestdagen zijn, betekent het niet dat je vaarwel moet zeggen tegen jouw doelen en alle vooruitgang die je dit jaar hebt geboekt. In deze blog delen we een aantal tips die je tijdens de feestdagen kunt toepassen om gezond te blijven, terwijl je tegelijkertijd lekker kan genieten van zon, zee strand en uiteraard lekker eten en drinken!

Blijf on track

Het maakt niet uit waar je in jouw voedings- en fitnessreis staat. Je kan altijd een plan opstellen voor de leuke vakantiemomenten, maar toch ervoor zorgt dat je op de juiste koers te blijft zonder dat je het gevoel hebt iets te moeten laten tijdens je vakantie. Structuur is een van de belangrijkste pijlers. Het creëren van structuur en vooruit plannen kan jou helpen de vrijheid te hebben om ten volle van jouw vakantietijd te genieten met jouw dierbaren. Op deze manier zal je kunnen voorkomen dat jou voortgang belemmerd wordt.

We dagen je uit om de komende periode, lees maand, jezelf verantwoordelijk te houden en de focus op je voedings- en trainingsplan te leggen. Het is voor de één wat makkelijker gezegd dan gedaan. Als je van jezelf weet dat het eigenhandig opstellen en vasthouden van je plan niet lukt, schakel dan de hulp van onze professionals in. Onze personal coaches staan uiterst gedreven voor je klaar om je verder op weg te helpen. Met een duidelijk plan en doelstelling kan je met een goede balans werken aan je doelstellingen om fit, vitaal en gezond te worden.

De resultaten die je de komende periode zal boeken zullen allemaal bijdragen aan het feit om tijdens je feestdagen volop te kunnen blijven genieten en fit en gezond te blijven. Onze personal coaches zetten je namelijk niet alleen aan het werk, maar geven je ook tips en handvatten mee die ervoor zullen zorgen dat jij ook tijdens de vakantie gezonde keuzes gezonde keuzes weet te maken zonder dat ten koste gaat van je fysiek, fitheid of gezondheid. Zo kan jij tijdens je vakantie volop (mee) blijven genieten. Alles wat je nu allemaal onderneemt, zal je meer winst opleveren dan dat je straks achter de feiten aanloopt.

Vakantie is een periode van lekker eten, drinken en volop genieten. Onze personal coaches geven je tips en handvatten mee, zodat de keuzes die je maakt niet ten koste gaat van je fysiek, fitheid of gezondheid.

Kook gezondere opties

Er zijn heel veel manieren om je favoriete vakantierecepten lichtjes aan te passen. Door kleine aanpassingen aan je recepten te brengen kan je flink wat calorieën besparen en toch de smaak behouden waar jij zo van houdt. Wees daarbij creatief. Door op het internet te zoeken kan je zoeken naar gezondere varianten van jouw favorieten, zoals muffins gemaakt van eiwitpompoenen, pompoenpudding met weinig calorieën, geroosterde esdoorn-herfstgroenten en nog meer lekkernijen en maaltijden die in jouw voedingsplan passen. Een aantal andere veranderingen die je kunt toepassen zijn:

 • Als een recept zure room vereist, wissel het dan voor Griekse yoghurt voor meer eiwitten.
 • Schakel een calorierijke dip & chips uit voor zelfgemaakte hummus en gesneden groenten.
 • Maak eenvoudige geroosterde groenten als bijgerecht in plaats van een braadpan op basis van room of boter.
 • Voeg vlees van hoge kwaliteit en groenten toe aan jouw klassieke gerechten.
 • Bij veel bakrecepten kan je zelfs suiker ruilen voor appelmoes.

Probeer zelf ook iets nieuws of zoek naar “light” versies van jouw favoriete recepten.

Schakel een calorierijke dip & chips uit voor zelfgemaakte hummus en gesneden groenten.

Eet rustig

Heb je jezelf ooit getimed om te zien hoe snel je eet? De vakantie is een perfecte kans om echt te vertragen en te genieten van de smaken van jouw maaltijd. Let op alle heerlijke geuren, smaken en texturen. Kauw langzaam op je eten en gebruik al je zintuigen om van de maaltijd te genieten. Dit helpt je niet alleen om beter af te stemmen op wanneer je echt vol bent, maar het helpt ook bij je spijsvertering. Daarbij kan langzaam eten en goed kauwen overeten voorkomen. Doordat je tijd geeft aan je lichaam om het eten langzaam te kunnen verteren, zal je ook geen opgeblazen gevoel hebben.

Voordat je besluit een andere portie te gaan eten, is het goed om even te stoppen en minsten tien minuten te wachten. Honger en dorstgevoel liggen dicht bij elkaar. Vraag jezelf af of je echt honger hebt en drink voor de zekerheid een glas water. De tijd een aandacht die je brengt tijdens het eten en drinken zal je goed kunnen laten beseffen dat je eigenlijk al vol zit. Dit helpt je om dat oncomfortabele overdreven gevoel te vermijden.

Weet je van jezelf al dat je een snelle eter bent? Probeer dan na elke hap je bestek neer te leggen om jezelf echt te dwingen het even langzamer aan te doen. Het rustiger aandoen met je eten zal bijdragen om optimaal van je vakantiemaaltijden te kunnen genieten, zonder dat je overbodig veel eet en drinkt. Probeer zoveel mogelijk je normale maaltijd tijden aan te houden. Vul je bord eerst met groenten en eiwitten. Zo voorkom je dat je bij te veel aan dessert zal eten. De eiwitten en groenten zorgen namelijk dat je goed verzadigd van raakt.

Blijf sporten

Onthoud dat een goede training ook de perfecte stressbreker tijdens de vakantie kan zijn! Houd je zoveel mogelijk aan jouw normale trainingsroutine, zodat je jouw voedingsinname in balans kan houden. Om zeker te zijn dat je ook tijdens je vakantie een leuke en toffe training kan neerzetten, kunnen de Optimaal Leefstijl fitness elastieken set handig zijn. Wil je wat meer de core, billen en benen gaan trainen, dan zijn de Optimaal Booty Band set een goed alternatief.

Stel je trainingen niet uit, want we eten allemaal ‘later’ misschien nooit zal komen! Om zeker te zij dat je in beweging blijft is het raadzaam om ’s ochtends te sporten. Zo kan je jouw dag op een goede manier beginnen en heb je al gesport in plaats van dat je het uitstelt tot het einde van de dag. De Bodyweight Master Fase 1 E-book bevat meerdere trainingen die je tijdens je vakantie en ook daarna kan volgen.

Beperk alcohol inname

Te veel alcohol drinken kan jouw slaap, trainingsprestaties, humeur, immuunsysteem en meer negatief beïnvloeden. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de meeste drankjes serieuze caloriebommen zijn! Als je weet dat je een paar drankjes gaat nemen, neem ze dan met een vol glas water tussendoor om je gehydrateerd te houden en je te helpen het verbruik ervan te vertragen. Je kunt ook overwegen om jezelf een ‘drinkdoel’ te geven, dat wil zeggen maximaal twee glazen wijn bij het avondeten.

Wat ook een leuk alternatief is, is om zelf een leuke mocktail te maken. Probeer een Hot Toddy bestaande uit honing, citroensap en kruiden (probeer kruidnagel en kaneel) en dat te mengen met warm water. Of meng een scheutje granaatappel / cranberrysap met bruiswater voor nog een feestelijke alcoholvrije drank.

Alcohol drinken kan jouw slaap, trainingsprestaties, humeur, immuunsysteem en meer negatief beïnvloeden. Kies daarom voor alcoholvrije dranken.

Neem tijd voor jezelf

De vakantie kan stressvol zijn. Met reizen, drukke schema’s, planning en dingen die mislopen zal het stressvol kunnen zijn. Reserveer daarom elke dag een paar momenten voor jezelf. Dit kan helpen om je angst te verminderen, je mindset (gedachtes) positief te houden en je energie te resetten. Wees niet bang om een ​​uitnodiging af te wijzen die teveel aan je bord toevoegt. Soms is nee zeggen gewoon dé ultieme vorm van zelfzorg!

Je kan ook de zelfzorg opvoeren met een vriendelijke koffiedatum, yogales of door een massage te boeken. Kies zelf wat jij leuk vindt en waar je ontspannen van raakt.  Neem de tijd om te stoppen, te ademen en na te denken over al het goede dat je hebt in je leven. Door dagelijks je dankbaarheid of iets of iemand uit te spreken leer je om dingen snel in perspectief te plaatsen en je humeur te verbeteren.

Behoud je bioritme

Als je te weinig slaapt, kan je jezelf angstig en vermoeid voelen en zal dat zelfs tot overconsumptie kunnen leiden. Doe je best om je normale slaapritme tijdens de vakantie aan te houden. Ga op dezelfde tijdstip naar bed te gaan en wakker te worden. Concentreer je op jouw nachtelijke ritueel. Neem een heet bad, schakel de elektronica uit of doe een beetje rek en strek oefeningen om je te helpen ontspannen voordat je in bed gaat. Onthoud heel goed dat er geen supplement, dieetverandering of snelle oplossing is die de kwaliteit van 7-8 uur slaap kan goedmaken.

Breng quality time door

Dee feestdagen zitten meestal vol zitten met leuke gerechten en lekkernijen. Richt je naast het eten ook op quality time:

 • Maak contact met een geliefde die je niet vaak ziet
 • Speel een spel buiten het huis, zoals voetbal, frisbee, vliegeren, fietsen enzovoorts.
 • Speel enkele bordspellen of een kaartspel
 • Maak een familie-wandeling of fietstocht.
 • Heb een vakantiedag voor knutselen.
 • Plan een uitje om een ​​film te gaan kijken, naar kerstverlichting te kijken of te gaan schaatsen of skiën.
 • Dit geeft je de kans om de keuken uit te gaan en wat herinneringen te maken met je geliefden.

Breng quality time door met geliefde mensen. Wie weet, creëer je misschien zelfs een nieuwe familietraditie.

Vergeet niet dat de feestdagen een zeldzame tijd waarin jij extra tijd kan doorbrengen met vrienden en familie – profiteer daar volledig van! Wie weet, creëer je misschien zelfs een nieuwe familietraditie.

Er is geen behoefte aan een alles-of-niets-mentaliteit op weg naar de vakantie. Er zijn zoveel manieren om van dit seizoen te genieten zonder schuldgevoel en zonder drie stappen terug te doen op je voortgang.

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.