Hoe kan ik mijn eetbuien stoppen?

Hoe kan ik mijn eetbuien stoppen

Deel dit bericht op:

Hoe kan ik mijn eetbuien stoppen

Hoe kan ik mijn eetbuien stoppen?

Wil je leren hoe je je eetbuien kunt stoppen? Het aangaan van eetbuien kan buitengewoon beschamend aanvoelen en het voelt vaak heel erg buiten onze controle. Is het echter mogelijk om voorgoed te stoppen met eetbuien? Het antwoord is ja, met een paar richtlijnen. We vertellen je er graag meer over.

Intuïtief benadering van voeding

Wanneer je wordt beïnvloed door een eetstoornis, is je mentale toestand niet op een plek waar je op je eigen geest kunt vertrouwen als het gaat om voedingskeuzes maken en eigen lichaamsbeeld. Dit komt omdat eetstoornissen ons heel goed kunnen loskoppelen van onze honger- en volheidssignalen, onze perceptie van ons lichaam vervormen en voedsel in twee binaire categorieën van goed en slecht verdelen. Gezien deze factoren is het belangrijk om te onthouden dat het gebruik van een intuïtieve eetaanpak een complex proces is dat de steun van een getraind en bekwaam leefstijlcoach vereist.

Indien nodig zelfs met een team van verschillende experts. Dat gezegd hebbende, worden intuïtief eten en gezondheid op elke maat beschouwd als de beste en meest effectieve aanpak voor het herstel van eetstoornissen. Voor degenen die worstelen met eetaanvallen, vooral degenen met grotere lichamen, kunnen we het nog moeilijker hebben om een ​​intuïtieve benadering van voedsel en de realiteit van lichaamsdiversiteit te omarmen. Maar als je wilt stoppen met eetaanvallen, staan ​​het afleren van de dieetmentaliteit en vrede sluiten met eten voorop.

Eetbuien is bijna altijd een reactie op een beperking

Waarom is dit het geval? Omdat eetbuien bijna altijd een reactie zijn op beperking, en beperking staat meestal in dienst van gewichtsverlies of ‘gezondheid’. Een eetbui is een manier waarop het lichaam de achterstand inhaalt van voeding die voorkomen is om genuttigd te worden. Die beperking, die fysieke ontbering die je jezelf oplegt, stapelt zich in de loop van de tijd op. Dus een week van beperken, een maand, een jaar of zelfs langer. Wanneer je jezelf eindelijk weer genoeg laat eten, komt het terug om je met volle kracht te bijten.

Wat betekent dit allemaal voor eetbuien? Het betekent dat hoe langer en intenser je je inperkt, hoe langer en intenser je eetbuien zullen zijn. Dit is de reden waarom het beëindigen van beperkingen door vrede te sluiten met voedsel zo’n belangrijk onderdeel is van het beëindigen van eetbuien.

Als je voorgoed wilt stoppen met eetbuien moet je de deprivatie-mentaliteit loslaten en alle schade die in het verleden is aangericht inhalen. Want alleen dan zal je een goede balans met voeding kunnen ontwikkelen.

De gevolgen van voedsel beperken

Het is ook belangrijk op te merken dat beperking zowel fysiek als mentaal van aard is. Wanneer we voedsel fysiek beperken, zijn er gevolgen. Wanneer we mentaal beperken – zoals in, staan ​​we onszelf toe iets te eten, maar we blijven geloven dat het een “slechte” keuze is en houden ons bezig met negatieve zelfpraat gericht op de wervelende schuld en schaamte van het eten van wat het ook is dat we hebben gegeten gekozen – er zijn dezelfde gevolgen. Alleen wanneer we in staat zijn om voedingskeuzes te maken zonder mentale onrust, zijn we echt vrij van voedsel. Dit opent de deur naar het beëindigen van eetbuien, omdat het ervoor zorgt dat ons lichaam krijgt wat het nodig heeft en wil. Dat resulteert in een vermindering van opstandig eten of eten dat wordt veroorzaakt door zelfwalging.

Worstel jij met binge-eten? Stel jezelf deze vragen

Hier zijn enkele vragen om te overwegen als u nog steeds worstelt met mentale beperking:

  • Hoe voel je je emotioneel als je bepaalde angstvoedsel eet?
  • Is er een schuldgevoel bij het eten van bepaald angstvoedsel?
  • Hoe zou het zijn geweest als je een grotere hoeveelheid van het angstvoedsel had gegeten?
  • Zitten er nog goede en slechte etiketten op deze voedingsmiddelen?
  • Geef je jezelf volledige, onvoorwaardelijke toestemming om te eten?

Deze vragen vertegenwoordigen slechts enkele van de variabelen waarmee je rekening moet houden bij het onderzoeken van jouw eigen eetbuien. Intuïtief eten kan je relatie met voedsel helen, maar het kost veel werk in termen van het afleren van een dieetmentaliteit, vrede sluiten met alle voedingsmiddelen, zelfonderzoek doen naar je lichaamsbeeldovertuigingen en nog veel meer. Je moet de eetcultuur in al zijn vormen afleren en de subtiele manieren zien waarop je vasthoudt aan de dieetmentaliteit en -beperking. Als je voorgoed wilt stoppen met eetbuien, moet je de deprivatie-mentaliteit, zowel fysiek als mentaal, loslaten en alle schade die in het verleden is aangericht, laten inhalen.

Raak niet in paniek met je eetstoornis.
Erken het juist om zo weer de baas over je eigen keuzes en leven te worden. Zonder schuldgevoelens.

Geen reden tot paniek

Dus raak niet in paniek als je nog steeds eetbuien hebt. Erken in plaats daarvan dat je de verloren tijd inhaalt en dat er voedingsstoffen zijn die je lichaam nodig heeft. Dit is je lichaam dat probeert in leven te blijven. Als we dit beginnen te begrijpen, kunnen we beginnen vrede te sluiten met het eetbuiengedrag. Daardoor hebben we meer vrijheid om ervan weg te lopen als het ons niet dient.

Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training

Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.