Inhoud
De effecten van zout op het lichaam
De Nederlandse mannen en vrouwen eten per dag ongeveer 8,5 gram zout. De norm voor de dagelijkse zoutinname is maximaal 6 gram per dag. Hoge zoutconsumptie zal leiden tot een verhoogde bloeddruk en hoger risico op hart- en vaatziekten en nierschade. Geregeld duiken er wetenschappelijke publicaties op die stellen dat zout helemaal niet zo schadelijk is voor de gezondheid. En dat de norm voor zout best omhoog kan. Wat zijn de effecten van zout op ons lichaam en wat moeten we nu geloven?
Gezondheidseffecten van zout
De belangrijkste bron van natrium in onze voeding is zout. Wanneer het gaat over de gezondheidseffecten van zout wordt algemeen aangenomen dat het vrijwel altijd gaat over de negatieve effecten van het natrium. Natrium is belangrijk voor ons lichaam en brengt ook gunstige veel gunstige gezondheidseffecten met zich mee. Mensen die te veel zout binnenkrijgen zullen negatieve gezondheidseffecten ervaren, zoals een verhoogde bloeddruk. Dat kan leiden tot nierschade en hart- en vaatziekten. De negatieve effecten kunnen zo groot worden dat het zal leiden tot sterfte. Per dag 5 gram zout extra wordt in verband gebracht met een 14% hoger risico op hart- en vaatziekten en 23% hoger risico op een beroerte. Echter zijn er ook gunstige gezondheidseffecten.
Het zorgt namelijk voor de regulatie van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Het is je vast weleens opgevallen hoeveel verschillende soorten zout er zijn: zeezout, Keltisch zout, Himalaya zout en gewoon keukenzout. Maar wat zijn de verschillen in zoutsoorten en hebben ze een ander effect op de gezondheid? We zochten het voor je uit. De verschillen in hoeveelheid natrium tussen de verschillende zoutsoorten zijn niet erg groot. Maar alle beetjes helpen natuurlijk. Hieronder de hoeveelheid natrium van verschillende zoutsoorten:
- Tafelzout: 39,1% natrium
- Zeezout: 38,3% natrium
- Himalaya zout: 36,8% natrium
- Keltisch zout: 33,8% natrium
Richtlijn zoutinname
- 0-6 maanden: minder dan 1 gram
- 7-12 maanden: maximaal 1 gram
- 1 tot 3 jaar: maximaal 3 gram
- 4 tot 6 jaar: maximaal 4 gram
- 7 tot 10 jaar: maximaal 5 gram
- 10 jaar en ouder: maximaal 6 gram
Ongewenste effecten op de gezondheid
- Verhoogde bloeddruk
- Hart- en vaatziekten
- Nierziekten
- Maagkanker
- Botontkalking
Risicogroepen
- Mensen met hoge bloeddruk
- Mensen met overgewicht
- Ouderen
De wetenschap en marketing
Op het internet, supermarkten en andere platformen vinden bedrijven dat het zout wat zij verkopen het gezondste en beste is. Er is nog geen enkele studie te vinden welke de gezondheidsvoordelen van de verschillende soorten zouten van elkaar heeft onderzocht. Waarschijnlijk zijn de verschillen voor onze gezondheid minimaal. Het bestaat allemaal hoofdzakelijk uit natriumchloride. De hoeveelheden andere mineralen zoals kalium en magnesium zijn zo klein dat dit geen effect op je gezondheid zal hebben. Als je, om wat voor een reden dan ook, gebonden bent aan een natriumarm dieet dan kan je het beste kiezen voor een zoutsoort welke laag in natrium is, zoals Himalaya zout of Keltisch zout. Alle beetjes helpen tenslotte.
Optimale resultaten met persoonlijke coaching & training
Wil jij effectief stappen vooruit maken en het maximale uit jezelf halen? Wil je ervaren wat personal coaching bij Optimaal Leefstijl jou kan opleveren? Je zal je leefstijl erop moeten aanpassen door gezonde eet- en drinkgewoontes te creëren. Onze leefstijlcoaches begeleiden en coachen je stapsgewijs bij dit proces. Vervolgens kan jij laagdrempelig en gemakkelijk veranderingen makkelijker toe passen in je nieuwe leefstijl en dat vasthouden. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal coaching? Get in touch! Neem contact met ons op.