4 stappen voor een efficiëntere ademhaling

4 stappen voor een efficiëntere ademhaling

Deel dit bericht op:

4 stappen voor een efficiëntere ademhaling

4 stappen voor een efficiëntere ademhaling

Ademhaling is iets wat we vaak onbewust doen. Het is voor de meeste mensen zo vanzelfsprekend, dat ze niet bewust zijn welke negatieve effecten een snelle hoge ademhaling op het lichaam kan hebben. Door disfunctioneel ademen, zoals hyperventileren, krijgen je hersenen en spieren te weinig zuurstof en is je ademhaling dus niet efficiënt. Disfunctioneel ademen betekent letterlijk verkeerd ademen. Er zijn verschillende ademhalingstechnieken. Zo zijn er technieken voor buikademhaling, flankademhaling en de borstademhaling. Idealiter is het om via de buik te ademen. Dat doe je door het middenrif op en neer te laten gaan. Minder optimaal is de borstademhaling, waarbij de borstspieren de borstkas doen uitzetten. In deze blog leggen we uit waarom het belangrijk is om goed efficiënt te ademen en hoe je in vier stappen dit kan oefenen.

Waarom goed ademen belangrijk is

Vaak zijn mensen zich niet bewust van een verkeerde ademhaling, aangezien ze niet weten wat wel een goede ademhaling is. Veel mensen voelen wel de negatieve uitwerkingen van de verkeerde ademhaling, maar helaas wordt dit niet meteen gelinkt aan de manier van ademen. Toch is dit een heel belangrijk onderdeel van hoe je je voelt. Een verkeerde ademhaling kan je bijvoorbeeld vermoeidheid en hoofdpijn geven.

4 stappen voor een efficiëntere ademhaling

Het volledig benutten van je longen tijdens een efficiënte ademhaling  zorgt er voor dat er meer zuurstof beschikbaar is voor het functioneren van de organen. Deze presteren beter en worden hierdoor dus ook gezonder. Volg de onderstaande vier stappen. Het regelmatig oefenen van deze ademhalingstechnieken zullen het uiteindelijk steeds makkelijker voor je maken.

Stap 1: Stuur je adem richting je bekken

Een goede efficiënte ademhaling bereik je door je adem eerst te sturen naar je bekken.

Stap 2: Laat de adem rustig omhoog komen

Vanaf daar laat je de adem helemaal naar boven gaan tot in de sleutelbeenderen. Het is als het ware een fles die je vanaf onder helemaal vol laat lopen met water, alleen dan nu met je adem.

Stap 3: De uitademing is geen ontspanning

De uitademing is net zo belangrijk als de inademing. De uitademing is namelijk geen ontspanning, maar je spant je buikspieren en die spieren van je bekken aan om zo de volgende inademing direct weer goed in je bekken te laten beginnen.

Stap 4: Herhaal

Doe alle stappen opnieuw. Oefening baart kunst.

Optimale resultaten met persoonlijke training & coaching

Vind je het lastig om zelf te bepalen wat je moet doen om een effectieve training neer te zetten? Wil je snel aan de slag gaan met het veranderen van je leefstijl en starten met het behalen van je persoonlijke doelen? Ervaar zelf wat Personal Training bij Optimaal Leefstijl jouw allemaal kan opleveren. Uiterst gedreven staan onze personal trainers voor je klaar om jou verder te helpen. Benieuwd geraakt naar onze werkwijze of wil je meer informatie over Personal training? Get in touch! Neem contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Wellicht ook interessant

Scroll naar boven

Founder & Leefstijlcoach

Berkay Arslanoglu

Met hartstocht zet ik mij in voor mijn werk. De ontmoetingen met verschillende mensen zijn voor mij een ware bron van vreugde. Elk individu heeft zijn of haar unieke verhaal, en ik ben er altijd om als kompas te dienen, om energie te geven en om te luisteren. Ik koester de momenten waarop ik iemands gedachten mag horen en geniet van het gezamenlijk slechten van obstakels. Angsten omarm ik met open armen, begeleid ik met zorg, en help ze te transformeren tot kracht.

Daarnaast ben ik een gepassioneerde sportliefhebber. Mijn voornaamste focus ligt op het persoonlijk coachen, verzorgen van trainingen, het opstellen van op maat gemaakte voedings- en trainingsprogramma’s, en het bieden van persoonlijke begeleiding aan degenen die het uiterste uit zichzelf willen halen.

”Je werk goed doen is geen beloning voor je verdiensten, maar een weerspiegeling van je karakter.”

 

In mijn jeugd had ik de droom om profvoetballer te worden. Een korte tijd speelde ik bij de jeugdopleiding van Vitesse. Echter, een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Dat moment markeerde een keerpunt in mijn leven, omdat ik de kracht moest vinden om mijn blessure om te buigen naar iets positiefs. Ondanks deze tegenslag ben ik blijven groeien en mijn horizon blijven verbreden tijdens mijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Mijn blessure heeft me geleerd het menselijk lichaam fysiek en mentaal beter te begrijpen. Deze inzichten heb ik geïntegreerd in mijn trainingen en manier van coachen en hanteer ik vandaag de dag in de praktijk bij Optimaal Leefstijl. Mijn doel is om mensen met effectieve technieken efficiënter te laten trainen, een correcte lichaamshouding bij te brengen en hen te laten ervaren hoe sterk we wel niet kunnen zijn door onze mindset te versterken. Hierdoor worden ze sterker, fitter en ontwikkelen ze een dieper begrip van hun eigen lichaam. Ik transformeer zwaktes en tekortkomingen in de houding tot sterktes en pluspunten.

Wie weet kruisen onze wegen in de echte wereld, en dan kunnen we samen verder praten over onze gedeelde interesses en doelen.